В Благоевград пушат само легални цигари, в Дупница кутиите без бандерол са само 3%

Бизнесът с нелегални цигари в България се оказва, че е почти ликвидиран – делът на контрабандните вече е незначителен и е само 1,5%. А в три големи града нивото е дори нулево – Плевен, Благоевград и Димитровград. Това показват данните за последното тримесечие на годината на традиционното изследване на нелегалния пазар, цитирани от “24 часа”.
Контрабандата е на исторически ниско ниво, на практика откакто се провежда проучването със събиране и анализ на празни кутии. За пореден път България е и с най-нисък дял от всички страни в ЕС. За първи път пък през миналата година приходите от акциз от тютюневи изделия в бюджета надвишават 3 млрд. лв.
С най-голям дял сред нелегалните цигари са тези за безмитна търговия, следвани от фалшификати, копиращи известни международни марки. На първо място са “Марлборо”, “Карелия” и “Оме”. Засечени са и кутии с неизвестни за нашия пазар марки.
Първенец сред градовете, където се пушат цигари без бандерол, е Сливен с 4% за четвъртото тримесечие на 2022 г., което е повишение с 1,3 на сто спрямо предходното. На второ място е Русе с 3,3 на сто. Голям спад има във Варна – от 8,5 на 1,3%. В София делът е паднал до 1,5%, толкова е и в Пловдив, а в Бургас е още по-нисък – 0,6 на сто. Значителен напредък има и в Габрово – от 6,7 на 0,7%. В Сандански, Свиленград и Дупница, които се включват в изследването заради специфичното си местоположение, нивото е 3%.
Средно за цялата 2022 г. потреблението на цигари, непредназначени за местния пазар, е 2,5%. През миналата година митническите органи са задържали над 41,5 млн. къса цигари, което е с 33% повече от установените през 2021 г. цигари.
През третото тримесечие заловените нелегални цигари са с 24% повече, а през четвъртото – с 55%. На годишна база преобладава количеството задържани цигари на вътрешните граници с ЕС в зоните на граничните пунктове – 56,5%, следвано от тези на външните граници – 39,44%, коментира Лъчезар Кръстев, заместник-директор на Агенция “Митници”.
Калин Митов от ГДБОП предостави данни, според които през миналата година от МВР са иззели 42 175 781 къса цигари, което е 9,2 пъти повече от 2021 г., както и 38 046 кг нарязан тютюн, или с 82,7% повече. Той припомни и че през май миналата година е разбита нелегална фабрика за производство на цигари в Ботевград, а през август – във Варна.