В Благоевград разследват схема за получаване на кредити и пране на пари

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване за получаване на кредити в големи размери чрез представяне на неверни сведения и пране на пари.
На този етап от досъдебното производство е установено, че в периода от м. февруари 2018 г. до м. юли 2022 г. в гр. Благоевград и други населени места от областта, били получени кредити в големи размери от банки и небанкови финансови институции чрез представяне на неверни сведения.
За целта била създадена организация по набиране на голям брой малоимотни лица предимно от с. Микрево, община Струмяни, и назначаването им фиктивно за определен период на постоянни трудови договори с високи възнаграждения. По този начин се създавала привидна материална обезпеченост за кандидатстване за отпускане на кредити.

Мнимите служители били умишлено склонявани и подпомагани чрез съвети, разяснения и набавяне на необходимите документи за получаване на кредити. От участието в схемата те получавали ½ от сумата на усвоения кредит, които варирали между 15 и 80 хиляди лева. След получаването на парите погасителните вноски по кредитите не се внасяли и те ставали необслужваеми, което водело до влошаване на капиталовата адекватност на съответната банка.
Общият размер на получените суми в резултат на измамната схема е около 972 000 лева.

В хода на разследването са отправени запитвания до банкови и небанкови финансови институции, направени са справки в НАП/НОИ, Централния кредитен регистър към БНБ, извършено е претърсване и изземване на имот в с. Пъдеш, проведени са разпити.
В качеството на обвиняем по делото е привлечен К.К. (на 47 години) за извършени от него престъпления. Той е обвинен за подбуждане и умишлено улесняване на кредитоискатели за получаване на парични средства от финансовите институции, като представят неверни сведения. В резултат на измамната схема К.К. получил около 486 000 лева, за които знаел, че са придобити чрез престъпление.
С постановление на наблюдаващия прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград той е задържан за срок до 72 часа.
Предстои съдът да се произнесе по внесеното от прокуратурата искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.