В Бобов дол плъзнаха слухове за затваряне на хосписа и медицинския център

Детелина Борисова
  • Кандидат-кметът Петров: Хосписът е натрупал 100 000 лв. дългове, личните лекари от медицинския център напускат

  • Вр.и.д. кмет Детелина Борисова: Не е взимано решение за ликвидация

  •   Управителят д-р Екатерина Митова: Хосписът е пълен и имаме 10 чакащи място, дължим само 10 000 лв. наем

 

Слухове за затваряне на хосписа и медицинския център, които са общинска собственост и се намират в сградата на закритата преди години МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”, плъзнаха в Бобов дол. Според мълвата хосписът, който е единственият не само в миньорската община, но и в района, е обявен в ликвидация заради дългове. Другата „новина” е, че личните лекари затварят кабинетите си в медицинския център в града, също намиращ се в сградата на бившата общинска болница „Д-р Стоян Сантев”, който също ще се закрие.

„Хосписът, който е 100% общинска собственост, е обявен в ликвидация заради дългове. Хосписът е натрупал над 100 000 лв. задължения и ще бъде ликвидиран. Освен това затварят лекарските кабинети. Ако не се вземат мерки, ще ликвидират медицинския център”, алармира по телефона Петър Петров – досегашен служител в общинския отдел за образование и култура, който е и един от 4-мата кандидати за кмет на община Бобов дол.

Д-р Екатерина Митова

По думите му проблемът е възникнал не само заради борча на хосписа, а е свързан и с увеличаването на наемите за помещенията от новия им собственик – фолкпевеца Борис Дали, който купи сградата на бившата болница.

„Борис Дали почна да вдига наемите на хосписа и лекарските кабинети. Това е елегантен начин той да се освободи от болните, настанени в хосписа, които са бедни местни хора и дават цялата си пенсия за престоя. Идеята най-вероятно помещенията да се използват отново за хоспис, но за по-богати”, каза Петров.


Петър Петров

За коментар потърсихме временно изпълняващия длъжността кмет на общината Детелина Борисова и управителя на хосписа д-р Екатерина Митова, които категорично опровергаха твърденията. „Няма такова нещо. Нито хосписът, нито медицинският център е обявен за ликвидация. Нито е взимано такова решение, нито има такива документи, нито е започвала процедура по ликвидация, за която е необходимо решение на Общинския съвет. Лекарските кабинети са регистрирани в Регионалната здравна инспекция и работят. Те наистина намаляха, но причините са, че преди няколко години една от лекарките замина за чужбина, а преди няколко месеца д-р Шопова почина и тези практики останаха незаети. Д-р Давидков продължава да работи. Работи и кабинетът, ползван от д-р Катя Георгиева. Тя в момента е в болнични, но има заместник”, обясни Детелина Борисова.

„Имаме задължения само за наеми – те са към синдика на бившата общинска болница и към новия собственик. До м. март дължим наеми на синдика, а от 1 юли насам на новия собственик на сградата – Борис Делибалтов-Дали. Задълженията ни са към 10 000 лв. Знаете, че като дружество хосписът е собственост на общината, с която имам сключен договор за управление за 3 г., до април следващата година. Хосписът е пълен. В момента всички места са заети и имаме 10 чакащи за настаняване, които са от Благоевград и региона. Нямаме финансови затруднения. Работим нормално. Осигурено е всичко, включително и храната, в хосписа имаме кухня”, каза д-р Митова.

Както е известно, бобовдолският хоспис предлага медико-социални услуги на хронично болни, лица в терминален стадий и самотни възрастни хора. Стационарът е разположен на третия етаж в сградата на бившата МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”. Капацитетът е 22 легла и за болните се грижи персонал от 10 души. Сред тях са лекари, медицински сестри, санитари, които 24 часа са на разположение на настанените възрастни и тежко болни пациенти. Престоят в хосписа е 22 лв. на ден.