В Боровец ще “ловят” лавини със специален уред, подаващ звук и светлина

 

11-15-03-vasil-informacionnata-tabela-e-postavena

Информационната табела е поставена край горната станция на кабинковия лифт.

В курорта Боровец официално бе открита монтираната система за проверка на лавинни предаватели. Начинанието става възможно благодарение на дарителска кампания на “Избери, за да помогнеш”. През миналата година са набрани над 3000 лв. в подкрепа на проекта на сдружение “Здраве – екология – туризъм” – “Безопасно в Рила!”.

На откриването присъстваха зам.-кметът на община Самоков Люба Кленова, председателят на сдружението Людмила Бързанова, членове на Българския червен кръст, планински спасители, представители на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.

Самото съоръжение представлява информационна табела и тест уред, който ще проверява дали скиорите, сноубордистите и туристите са включили своя лавинен уред на режим “предаване”, като подава звукова и светлинна сигнализация. Системата е разположена край горната станция на кабинковия лифт. Благодарение на съоръжението скиорите и бордистите могат да проверят дали техният лавинен предавател работи, което в случай на лавинен инцидент би помогнало за спасяването им.

От ПСС призоваха туристите да се информират за опасностите, да бъдат отговорни и да се съобразяват с препоръките на планинските спасители.