В Германия глобяват за Waze и антирадари

В Германия е строго забранено използването на приложения за смартфон или навигация, както и на специални устройства за откриване на камери и радари на полицията. Според ново проучване, малцина спазват забраната.
Радарите и камерите имат за цел да отучат водачите на автомобили да карат бързо. Затова и предупрежденията за наличие на такива камери и радари е разрешено само по радиото. Ако по време на движение се информирате чрез приложение на смартфона или на навигацията за местоположението на такива камери, подлежите на наказание в Германия и ще бъдете глобени със 75 евро и отнемане на една точка. Ако пък използвате специален антирадар в колата си, той ще ви бъде отнет.

Макар, че наказанията за такова на пръв поглед несъществено деяние не са малки, в практиката никой не се трогва от тях. Според ново изследване половината от водачите на автомобили в Германия използват приложения или устройства срещу камерите и радарите. 27 процента от запитаните използват приложения за смартфона, а 14 процента – отделно устройство-антирадар, докато 13 процента разчитат на съответната функция в навигацияонната си система.
Като цяло почти 89 процента от запитаните признават, че използват приложение или устройство, за да се информират за местоположението на камери и радари.
Само 26 процента от хората, които използват такива непозволени от закона средства вярват, че те действат ефективно. Някои споделят, че въпреки наличието на приложение или антирадар са получавали глоби./ autobild.bg