В Горна Козница честваха 90 г. на Видин Даскалов

  • Столични артисти пяха в чест на именития оперетен артист в родното му село

 

Артисти от Музикалния театър „Стефан Македонски” начело с директора Мариана Арсенова изпълниха арии на Видин Даскалов в родното му село Горна Козница, където бе чествана 90-ата годишнина от рождението на именития оперетен артист. „Честването се превърна в истински празник за селото, на който дойдоха голяма част от петдесетината местни жители. Впечатляващи бяха изпълненията на Александър Мутафчиев от Музикалния театър, на танцовия състав от Бобов дол. За Видин Даскалов говориха Бойчо Васев от Управителния съвет на читалището в Горна Козница, който откри тържеството, и Мариана Арсенова. Видин Даскалов бе уважен от 89-годишния хирург д-р Андон Янев, който работеше в „Пирогов” и също е козничанин. Двамата са израснали заедно и бяха много близки. Присъстваха и кметът на община Бобов дол Елза Величкова, както и роднини на Даскалов. Накрая хората се хванаха и на хоро”, каза Александър Тимев – един от организаторите.

В селото съжаляват, че родната къща на Видин Даскалов е оставена на произвола на съдбата и се руши. В Горна Козница се гордеят не само с големия оперетен певец, но и с още редица личности, дали по нещо на България.

„Много интересна личност е Димитър Кознички. За него пише Стоян Заимов в книгата си „Миналото”. Димитър Кознички е бил назначен лично от Левски за куриер на революционния комитет за цяла Югозападна България. Димитър бил неграмотно, но иначе будно момче. На някакъв празник с един турчин се скарали кой да води хорото и Димитър набил турчина.

За да се спаси, впоследствие напуска селото и отива в Цариград. Там се образова и се запознава с Левски. Много тежко понася загубата на Апостола, а години по-късно участва в подготовката на Априлското въстание. След Освобождението 13 г. е бил народен представител, и то много речовит. Малко хора знаят, че Димитър Кознички (роден през 1850 и починал на 3 март 1900 г., на 50 г.) издава първия вестник „Струма”. Това е било в края на 19-и в. Броеве от този вестник се пазят в Народната библиотека”, отбеляза Тимев.

В Горна Козница посочват, че от селото им са и автомобилният състезател Йордан Топлодолски, актрисата Латинка Петрова. Сред най-уважаваните в селото е деятелят на БЗНС Александър Димитров, чиято съпруга е била от Горна Козница, а той самият  направил много за селото и за цяла Разметаница.