В Гоце Делчев тестват за коронавирус по Елайза метода

Микролабораторията към МБАЛ “Д-р Иван Скендеров” в Гоце Делчев започна да извършва тестване за Ковид-19 както в лечебното заведение, така и на място в обществени заведения, фабрики, фирми и хотели. Тестът е по метода на Елайза, който е основен имуноензимен метод в клиничната имунология (ELISA) със 100% чувствителност и 92.5% специфичност, съобщиха от болничното заведение. Новата услуга стартира в понеделник – 29 март.

Принципът на взаимодействие на веществата при извършване на Елайза метода е реакцията антиген-антитяло. Имуноензимният метод Елайза се извършва при пациенти с остра инфекция (повече от 7 дни след появата на симптоматика) и прекарали инфекцията (след 14-ия ден).

“Тези тестове ще се извършват в рамките на два часа и половина, да не се чака няколко дни, има възможност да се правят между 90 и 100 проби. Ще постъпват само самите проби, без придружаващи писма от съображение за сигурност, за да не влиза нещо, което може да бъде контаминирано с вируса, нито пък да излиза от нашата лаборатория поради същите съображения“, каза Любка Тренева – ръководител на лабораторията.

„Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните. Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!”, призоваха от МБАЛ “Д-р Иван Скендеров”.