В Гърция разследват монаси за агитация срещу ваксинирането

Гръцките власти отчетоха спад на новозаразените с коронавирус – под 20 хиляди. Висока обаче остава смъртността – около сто души на ден. Прокуратурата започна разследване на монаси в Света гора заради агитация срещу ваксинационната кампания.
Специалистите от Съвета за контрол на пандемията предлагат от следващата седмица леко отпускане на ограничителните мерки след спад на новозаразените на ден. Все още висока остава смъртността на хоспитализирани пациенти, като 90% от тях са неваксинирани, по данни на здравното министерство.
Прокуратурата започна разследване срещу монасите в Света гора след официална информация, че те агитират срещу ваксинирането и проповядват, че „коронавирусът е обикновен грип и ваксинирането е грях“.
„Атонските манастири се превърнаха в крепост срещу имунизацията“, съобщава йеромонах Йосиф въпреки вече 20-те смъртни случая на духовници от вируса. Разследването на прокуратурата цели да докаже съществуването на „духовна общност“, която с действията си застрашава общественото здраве.
Поради силното влияние на църквата в северната част на страната много по-малко са ваксинираните, което води до висок ръст на заразени и хоспитализирани, отчитат властите./БНР