В Деня на лозаря! Винопроизводители от Пиринско: Качеството на българското вино е на световно ниво, но липсва подкрепа от държавата

Минималната подкрепа от държавата под формата на субсидии, липсата на политика, която да рекламира българската продукция и вино, справедлива цена и трудностите с осигуряване на работна ръка са само малка част от проблемите, пред които са изправени винопроизводители от Пиринско. Те ще посрещат Деня на лозаря  със смесени чувства по отношение на бъдещето за бранша.

„Реално всичко поскъпва, в това число и нашите разходи, свързани с обработката на лозята се увеличават с няколко пъти. Това са сериозни предизвикателства, с които трябва да се справим. За съжаление обаче не срещаме достатъчна подкрепа от държавата. Липсва реална политика, която да приоритизира сектора по отношение на гарантиране на външни пазари, при положение че това е един от браншовете, с които можем да се гордеем. Българското вино е на такова ниво, че може да си съперничи с най-добрите вина в света. За съжаление отсъстват търговски отношения и реална стратегия за развитие на бранша. Липсва ни национален маркетинг”, заяви собственикът на винарна „Орбелия” Николай Чорбаджийски.

Като доказателство за недостатъчната заинтересованост, той посочва и факта, че в България все още липсва Закон за виното. Заедно със своите служители той обработва 250 дка лозя, разположени в района на град Петрич. Отглежда 10 сорта грозде, като между тях са както местни, характерни само за района около Петрич и Сандански, така и няколко международни сорта. В портфолиото на винарната стоят 12 продукта, които представляват интерес за българския и външния пазар в Европа. Чорбаджийски обръща внимание, че в България все повече се развива виненият туризъм. „За щастие, на все повече места в страната винарните предлагат отлични условия и се борят за поставянето на България  върху картата за винени дестинации. Ако бизнесът работи съвместно с държавата, със сигурност резултатите ще бъдат други. Не са малко примерите като Унгария, дори и нашата съседка Република Северна Макенония, които работят целенасочено и берат ползотворни плодове от тази работа”, сподели Н. Чорбаджийски. Той се надява на успешна и благосклонна година. „Ще се борим с трудностите, пожелаваме си здраве и климатичните условия да бъдат добри, за да се справим с предизвикателствата”, са пожеланията, които си отправят за празника от винарна „Орбелия”.

„Борим се за справедлива цена, предвид че качеството на българското вино се повиши неколкократно. Доказателство са всички международни конкурси, които печелим”, това заяви Мария Стойкова, търговски представител на винарска изба „Златен Рожен”. Винарната разполага с 860 дка собствени лозови масиви, като към тях се добавят площи, които се обработват под аренда. Те са на територията на общините Петрич и Сандански. Имат широко разнообразие от местни и вносни сортове. „Качеството на българското вино е конкурентно на световния пазар и ако българските вина се лансират и рекламират на международния пазар, то резултатите ще бъдат големи. Това, което най-много липсва на България по отношение на винопроизводителите е точно тази подкрепа на държавата, която да ни помогне се наредим до другите големи винопроизводители в света. Всеки сам по себе си без гръб от държавата не може да постигне подобен успех, защото най-малкото е необходим твърде голям ресурс. Имаме пример със съседна Румъния, която ни изпреварва дори в това направление, рекламирайки се много добре на световния пазар, но това става благодарение на държавната помощ”, посочва Мария Стойкова. Лозарството е единственият сектор, който няма национално доплащане. „Принципно начините за финансиране са разни субсидии по програми, за които се кандидатства, при спазването на ред условности. Но няма точно определено доплащане на държавно ниво, което би ни улеснило много, покривайки една част от разходите, за да можем да инвестираме в развитието на бизнеса и да не превръщаме всяка нова реколта в борба за оцеляване. Настояваме за сигурност и достатъчна обезпеченост на реколтата, пък производството и реализацията на продукцията да остане изцяло в наши ръце”, заяви Стойкова. Тя уточни, че себестойността на гроздето расте с всяка изминала година, което извива ръцете на винарите във време, в което трябва да бъдат конкурентноспособни на пазара. Търговският представител засегна темата с осигуряването на работна ръка в сектора, като уточни, че със всяка изминала година това става все по-трудно. „В бранша работят хора на възраст, тъй като по-младите хора не гледат на това като перспектива. Предпочитат работа в чужбина, където заплащането е по-високо. И точно тук идва момента с помощта на държавата. Ако има сигурна сума на декар, това ще помогне за гарантиране на едно по-добро заплащане и браншът да бъде желан. Лозарството е бранш, в който човешкият труд е незаменим. Има безкрайно много дейности, които не могат да бъдат машинно заменени”, категорична е Стойкова. „Всяка следваща година става все по-трудно. Не се предаваме, но и не сме спокойни за утрешния ден и утрешната реколта”.