В Дупница търсят 13 приемни семейства за деца до 16 г.

  • Приемни родители от Бобов дол се грижат за едно дете в риск

Общините Дупница и Бобов дол продължават да изпълняват проект „Приеми ме 2015” в партньорство с Агенцията за социално подпомагане, разбрахме от социалния работник Надя Йорданова. В Дупница има нужда от 13 приемни семейства. Не по-малко от 3 от тях ще трябва да поемат грижата за деца от 0 до 3 години и около 10 семейства са необходими, за да приютят деца между 10 и 16 години. „Към настоящия момент в община Бобов дол има 2 утвърдени професионални приемни семейства. Едното от тях е в процес и засега не е ясно дали ще има потребност от второ семейство на приемни родители”, уточни Надя Йорданова. Стана ясно още, че има вероятност в миньорския град да се ползват услугите на едно доброволно приемно семейство. Разликата между доброволно и професионално приемно семейство е по отношение на заплащането. Доброволните приемни семейства получават месечната издръжка за децата в зависимост от тяхната възраст и детските надбавки. Професионалните приемни семейства взимат 150% от минималната работна заплата, издръжката за децата в зависимост от възрастта им и детските надбавки. Възнаграждението за отглеждане на едно дете в приемно семейство е средно около 1000 лв. Кандидатите да станат приемни родители могат да подават документи и да получат повече информация от социалните работници от Областния екип по приемна грижа -Кюстендил, в Дупница, в старата поликлиника на ул. „Солун” №4, каб. 12. Няма определен срок за кандидатстване.

Одобрените преминават през специализирано обучение и проучване, което трае 4, а в краен случай 6 месеца. Услугата „Приемна грижа” става все по-популярна на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда.

„Обществото започва да приема по-добре приемната грижа и услугата се разраства. Надяваме се да се развива така, че все повече деца в риск да намират родители и да растат при семейства”, отбелязаха от екипа по приемна грижа.