В Израел: 523 000 имунизирани, нито един смъртен случай

В Израел ваксината на BioNTech/Pfizer показва какво може. Мащабен анализ сочи: тя почти изцяло предотвратява тежките случаи на Ковид-19, а смъртни случаи няма.

Как се отразява ваксината срещу коронавирус на хората? Отговорът на този въпрос може да се установи най-точно в Израел – страната, която не само е водеща в имунизацията на населението, но и предоставя редовно данни за протичането на имунизационната кампания на производителя Pfizer. Най-новите данни дават основания за оптимизъм – ефективността на препарата, произведен от BioNTech/Pfizer, изглежда отговаря на обещанията, пише вестник “Ди Цайт”.

По информация на една от четирите държавни здравни каси в Израел – Maccabi, от общо 523 000 души, които вече са получили и двете дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, с коронавирус са се заразили само 544-ма. Това отговаря на 0,1%. От тях общо 15 пациенти е трябвало да бъдат лекувани в клиника – 8 са имали леки оплаквания, при трима заболяването е протекло средно тежко, а четирима са били класифицирани като тежки случаи. Нито един от заболелите не е починал вследствие на заразата.

 

“Който не е ваксиниран, да побърза и да си запази час”

 

Резултатите са били сравнени с тези на 628 000 неимунизирани пациенти. От тях 18 425 са се заразили, т.е. 2,9 процента. На тази основа Maccabi определя ефективността на ваксината на 93 процента. “Тези данни доказват еднозначно, че ваксината е много ефективна. Нямаме никакво съмнение, че тя е спасила живота на много израелци”, казва Мири Мизрахи Ройвени от Maccabi.

Заключенията на здравната каса обаче се нуждаят от допълнение – все още няма данни за възрастта и предходните заболявания на обхванатите в проучването хора.

 

Не е ясно и доколко изследването е представително.

 

В Maccabi са застраховани около една четвърт от израелците – традиционно по-заможни хора, които вероятно се придържат към ограничителните мерки, наложени заради коронавируса. Интересно ще бъде да се видят данните на най-голямата здравна каса в Израел – Clalit. В скоро време предстои тя да оповести своето проучване за ефективността на ваксината.

И все пак: макар че все още има нужда от доуточнения, данните на Maccabi потвърждават добрите резултати на ваксината на BioNTech/Pfizer, получени при изпитанията, направени преди препаратът да бъде официално разрешен – ефективност от 95%. Експертите подчертават колко важно е това, че ваксината предпазва от тежкото протичане на заболяването и от смърт. Фактът, че при тези над половин милион имунизирани израелци

 

нито един не е починал от Ковид-19,

 

говори за добрата защита, която осигурява препаратът на BioNTech. “Който още не е ваксиниран, трябва да побърза и да си запази час”, препоръчва Мири Мизрахи Ройвени. Тя допълва: “Защитете се от тежкото протичане на заболяването и, пази Боже, от смърт, както и от възможността да заразите и да застрашите други”.

До момента 28 процента от населението на Израел са ваксинирани с двете дози на ваксината. Сред хората над 60 години са имунизирани дори над 80 процента. Това вече дава отражение върху регистрираните в страната нови случаи: месец след като в средата на януари бяха отчетени най-високите показатели, броят на новозаразените сред хората над 60 сериозно спада, сочат анализите на института “Вайцман”. Три седмици след началото на втората фаза на имунизирането, т.е. поставянето на втората доза – броят на новозаразените в тази възрастова група е спаднал с 56 процента, този на нуждаещите се от болнично лечение – с 43 на сто, а броят на жертвите – с 35 процента.

 

Все повече млади израелци се разболяват от Ковид-19

 

Тази седмица в Израел бяха разхлабени някои от ограниченията, въведени заради пандемията. Гражданите отново могат да пътуват свободно из страната, детските градини и училищата са отворени. Но макар и да е отчетен спад при новите инфекции, като цяло броят на новозаразените остава висок: над 400 души на 100 000 жители за седмица. За сравнение – в Германия в момента същият показател е 57,4. В Израел са разтревожени и от факта, че вирусът засяга все повече и младите хора, които не са ваксинирани. И то тежко. В болниците постъпват все повече 30-годишни, посочва “Ди Цайт”.

В тази връзка “Франкфуртер Алгечмайне Цайтунг” цитира министър-председателя Бенямин Нетаняху, който се обърна с призив към младите израелци да се ваксинират. “57 процента от новозаразените са под 39 години. Млади хора, какво чакате още?”, написа той в туитър в неделя./ Дойче веле