В Кюстендил отново не се разбраха за РИК, ЦИК има думата

Венцеслав Механджийски и Тодорка Петкова

Венцеслав Механджийски и Тодорка Петкова

Краси Ценкова

Централната избирателна комисия ще определи състава на РИК- Кюстендил, след като днес партиите и коалициите не стигнаха до съгласие по време на консултациите при областния управител Виктор Янев.
„За съжаление за пореден път, въпреки моите усилия и на част от партиите, не се постигна съгласие, имаше отделни претенции, споровете бяха за председател и секретар на РИК- Кюстендил“, заяви Янев.
Представителят на Коалиция ГЕРБ-СДС Михаела Крумова посочи, че за председателското място е имало две предложения – Венцеслав Механджийски от тяхната коалиция и Тодорка Петкова от „Изправи се! Мутри вън!“.
„Венцеслав Механджийски е доказал се професионалист, от 10 години участва в комисии, два пъти е бил председател – през 2019 г. и през 2020 г. на ОИК. Тодорка Петкова е мой колега, доказан професионалист, в никакъв случай не я подценявам, мисля че Венцеслав Механджийски е добър експерт, общо взето това беше мнението на останалите представители в консултациите. От страна на “Изправи се !Мутри вън!” не оттеглиха предложението си”, коментира Крумова.
Тя допълни, че предложенията за секретар са били две на брой. Областният координатор на “Има такъв народ” Снежана Траянска е предложила юриста Илиян Ханджийски, а представителят на БСП Александър Пандурски е бил за Мария Чочова от Дупница.
„Предстоят избори, които ще се проведат по нов ред с изцяло машинно гласуване в секциите, като алтернатива е предвиден хартиен вот с бюлетини. Всичко ще става по нов начин, така че опитът и рутината ще имат изключителна тежест в организирането на изборите от ръководния състав на РИК”, каза още Михаела Крумова.
До 21 май ЦИК трябва да се произнесе за председател и секретар, а РИК-Кюстендил – да започне да функционира.