В Мало село ще строят църква, общинарят П. Петров: Държавата отпусна 40 000 лв., комунистите смачкаха стария храм с булдозер, а хората виеха, все едно е дошла чума

Догодина в Мало село ще започне строителството на черква, каза служителят в ОбА Петър Петров (вдясно).  

Господ изпрати възмездие, един от участниците в рушенето преди време отряза крака на внучето си при коситба, разказват в Бобовдолско

В бобовдолското Мало село ще бъде изградена черква, съобщиха от общината в миньорския град. “Министерският съвет е отпуснал около 30 000 лв., а Дирекцията по вероизповеданията – 10 000 лв.

Бъдещата църква ще се намира в центъра на Мало село, близо до кметството.

Строителството ще започне в началото на 2019 г., тъй като са засегнати части от частни имоти. При изграждането на църкви не се допускат отчуждявания и се налагат промени в проекта. Църквата ще бъде построена близо до кметството, каза Петър Петров – служител в общинския отдел за култура и образование.

Храмът ще носи името на някогашната църква в Мало село „Св. Георги Победоносец”, която е строена през Възраждането – около 1850-1860 г., и съборена от комунистите. „Църквата беше разрушена през 1973 г. Такава беше политиката на БКП тогава и никой не можеше да се противопостави. Аз съм от Мало село и помня много добре. Блъскаха с булдозер, връзваха с въже и дърпаха – сградата беше голяма, стара. Хората виеха, все едно че е дошла чума”, спомня си Петров. След като унищожили църквата, селото за дълго останало без храм. Едва след промените през 1989-а – преди 12-13 години, е издигнат параклис „Св. Спас”, където малоселци могат да запалят свещица, без да им се налага да пътуват до Дупница или Бобов дол.

В Мало село разказват обаче, че злото не подминало хората, вдигнали ръка срещу Всевишния и църквата. Тълкуват като Божие наказание инцидент с внучето на eдин от участниците в разрушаването на храма, който преди 45 г. като кмет на селото изпълнил разпоредбите на партията държава. „Преди 5-6 години, без да иска, при косене с машина въпросният човек беше срязал крачето на внучето си. Детето осакатя. Господ изпрати възмездие”, коментират местните.