В Нова Зеландия е открит нов, по-опасен щам на COVID-19

Според учените новият вариант може да има повишена агресивност и по-висока устойчивост на ваксини

Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия потвърди откритието в края на юни тази година на нов щам на коронавируса C. 1.2 с повишена степен на мутация при мъж, дошъл от чужбина.Това съобщи във вторник The New Zealand Herald, позовавайки се на говорител на ведомството, пише “Фокус”.Според вестника мъжът, заразен с щама C. 1.2, “веднага след пристигането си е настанен в отделение за държавна изолация, което позволи да се избегне разпространението на вируса”.”Всички опасни щамове на коронавирус се следят отблизо от Министерството на здравеопазването. Това е една от причините да проверяваме последователностите на генома на вируса във всички положителни проби”, каза говорителят на министерството.

В понеделник новинарският портал Ayuitness съобщи, че новият щам на коронавируса, наречен C. 1.2, е идентифициран от специалисти в Южноафриканския национален институт по инфекциозни болести. Според учените новият вариант може да има повишена агресивност, като в същото време по-висока устойчивост на ваксини. Последните изследвания показват, че C. 1.2 вече е проникнал в Демократична република Конго, Китай, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Португалия, Швейцария и Мавриций.Властите на Нова Зеландия поставиха страната под карантина, след като откриха няколко случая на заразяване с коронавирус на 17 август тази година. Всички предприятия, институции и ведомства бяха затворени, публичните събития бяха отменени, а училищата и университетите бяха прехвърлени на дистанционно обучение.

Гражданите трябва да стоят вкъщи, на улицата и на обществени места да поддържат социална дистанция от два метра и да носят маска. По време на последното разпространение в страната са идентифицирани 612 души, заразени с “Делта” щам на коронавирус, 49 от тях, включително шест деца на възраст под една година, през последните 24 часа.