В НС недоволстват – били обругани в ”Шоуто на Слави”

Не искам парламентът да участва в действия, с които можем да провокираме омраза или разделение, заяви Цветан Цветанов

slavi-shou

В предаването на Слави Трифонов народните представители бяха наречени ”боклуци” и ”идиоти”

Извънредно заседание на председателския съвет на Народното събрание е обсъждал обругаване на депутатите в телевизионното предаване “Шоуто на Слави”. Това стана известно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде БТА.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е свикала съвета по искане на ПГ на “Атака” във връзка с “поведението и начина, по който се обругава парламента и народните представители”.

Парламентарните групи са имали различни позиции по въпроса, затова съветът не е взел решение да възложи на Цачева да сезира съответните институции по казуса.

Според ГЕРБ парламентът не трябва да взима страна по темата.

“Ако погледнем назад, ще видим, че всички политици са били обругавани”, коментира Цветанов. Според него не депутатите трябва да сезират когото и да било за поведението на едно шоу. Има институции, които би трябвало да се сезират, смята той.

“Силата на демокрацията е в силните институции. Ако парламентът излезе с позиция по отношение на “Шоуто на Слави”, това означава да увеличим негативната енергия и да започнем отново да се противопоставяме. Не искам парламентът да участва в действия, с които можем да провокираме омраза или разделение”, заяви още Цветанов. Според него всеки трябва да се придържа към по-нормално общуване, без обиди и провокиране на омраза и разделение.

Цветанов припомни случая с късането на снимката на президента Росен Плевнелиев в “Шоуто на Слави”, както и обругаване на конституционни съдии. Тогава парламентът не реагира, коментира той.

На сайта на предаването на Слави Трифонов е публикуван цитат на Евгени Димитров от Ку-ку бенд, който на 11 януари е заявил по повод отказа на депутатите да обсъдят въпросите от референдума, иницииран от тях:

„Дами и господа депутати, за вас не трябва да има милост. Дайте си сметка, че може да сте нагли, може да сте безочливи, но сте една шепа хора. А ние сме много, много повече от вас. Ние като народ сме надживели и по-големи боклуци от вас. И сме преживели по-големи простотии от вашите. И сме останали. А такива като вас са изчезнали. И сега ще е така. Защото народът е по-силен от вас“.

От записа на цялото предаване пък става ясно, че сценаристът Иво Сиромахов е цитирал мисъл на Марк Твен, че депутати и идиоти е едно и също. Той коментира, че очевидно и тогава, и сега политиката е “предимно за негодниците и за хората с умствени и морални дефицити”, че българските депутати са много по-идиоти от американските преди 120 години и че “никой идиот не може да бъде чак толкова идиот, колкото българският парламентарен идиот”. Според него за народните избраници най-важното е яденето, пиенето и краденето.