В община Дупница няма проблем с доставката на дърва за огрев

Заявени са над 9 804 куб. м, ежедневно караме по 7-8 камиона, ще се справим, увери шефът на горското Атанас Диманков

Кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев и директорът на държавното лесничейство в Дупница Атанас Диманков проведоха среща. Основната тема, която провокира поканата от инж.Чимев, бе задоволяването на потребностите на жителите на Дупница и най-вече селата с дърва за огрев. “В не малко общини възникна този проблем и затова трябваше да разбера какво е състоянието при нас. Г-н Диманков ме запозна подробно с действията, предприети досега. Важното е, че при нас няма да има такъв проблем, най-вече по селата”, лаконичен бе инж.Чимев.
“Предприехме сме необходимите мерки за включване в най-кратки срокове на допълнителни количества дърва за огрев – доставка по домовете, продажба от склад, добив на физически лица. Предвидили сме минимум още 4 обекти допълнително за добив на дърва до централен склад. Смятам, че с тях нуждите на населението на територията на община Дупница ще бъдат задоволени на 100 процента. И в момента продължава разпределението на заявените количества по адреси”, коментира Атанас Диманков.
Стана ясно още, че до момента в лесничейството в Дупница са заявени 9 804 куб. м дърва за огрев, които ще бъдат осигурени. Допълнително предвидените обекти за добив на дърва до централен склад са за селата Крайници, Яхиново, Червен брег и Кременик, както и за общините Бобов дол и Бобошево. „Има известно закъснение, но ще се справим с доставката на дърва за огрев. Ние почти не сме спирали. Ежедневно доставяме по 7-8 камиона. Във всички села има обекти за добив от физически лица, но те са по-малко. Повечето хора предпочитат да им бъдат доставени дървата по домовете. Цените са относителни. Иглолистните, които ние доставяме, са по 90 лв., а широколистните – 116 лв. без ДДС Тези, които хората си добиват сами, са по-евтини, но крайната сума зависи от превоза, от това откъде ще се транспортират”, допълни шефът на горското.