В очакване на нова ковид вълна! Болниците в Пиринско страдат за специалисти, разкриват допълнителни легла

Интересът към ваксините в областта е слаб

Лечебните заведения в Благоевградско са в готовност за евентуална нова вълна от COVID-19. Все още обаче липсват достатъчно специалисти, съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов. Това стана след среща на Областния кризисен щаб.
На нея са се събрали всички директори на лечебни заведения на територията на областта, както и представители на различни държавни институции. Акцент в обсъжданията е била готовността за разкриване на допълнителни легла за лечение на болни от Ковид-19 при евентуална нова вълна, наличие на необходимата апаратура, обезпечаване на болниците с лекарства, дезинфектанти и други. Докладите на директорите на болници в Благоевградско обаче показват, че най-голяма е нуждата от лекари, медицински сестри и санитари, посочи д-р Калоянов. През последната година част от тези специалисти са напуснали или са се пенсионирали, което прави нуждата от специалисти “крещяща”, допълни директорът на РЗИ-Благоевград. Усеща се и умора сред лекари, медицински сестри и санитари, каза още д-р Калоянов. “Затова призовавам да се намерят доброволци, които да дават дежурства”, заяви той.
Все още е малък процентът на ваксинираните медици и медицински персонал в областта. Около 20 процента са ваксинираните, но голяма част от медиците и медицинските сестри са прекарали вируса и вероятно ще се ваксинират на по-късен етап, посочи директорът на здравната инспекция в Благоевград. Като цяло интересът към ваксинацията в областта е слаб. До момента около 10 процента са с поставени две дози, около 20 процента са с една. Ваксини има в наличност от всички видове. В края на август ще има изтичане на срок на определени партиди ваксини, но те ще бъдат преразпределени, допълни д-р Калоянов.

Той коментира още, че към момента ситуацията е спокойна, макар да се наблюдава лек ръст на заболеваемостта. Пиринско попада в т.нар. „жълта зона“, или 14 заразени души на 100 хиляди. Директорът на здравната инспекция апелира всички хора да се ваксинират, за да предпазят живота си и този на околните. Калоянов допълни, че се очаква ръст на заболеваемостта в края на месец август.