В Перник слагат маски на открито?

Учениците от 5-и до 12-и клас в общината ще учат онлайн

Драстични мерки за борба с коронавируса ще предприемат в Перник. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб в четвъртък.

Затягането на мерките се налага заради повишената заболеваемост и растящия брой на пациентите в лечебните заведения.

Учениците от 5-и до 12-и клас ще учат онлайн в продължение на две седмици, считано от понеделник (15 март). Това решение се отнася само за община Перник. Предложението бе направено от кмета  Станислав Владимиров.

Предстои изготвянето на заповед от директора на РЗИ-Перник  Александър Златанов. С нея ще се въведе задължително носене на маски на открити пространства, когато има струпване на хора, опашки, при предизборни кампании, на пазари и тържища, съобщи сайтът ZaPernik, като се позова на самия Златанов.

Ще се въведе и еднопосочно движение. Маските няма да са задължителни само когато хората са на разстояние на открито.

Нови правила ще има и в заведенията за обществено хранене, където ще се изисква масите да имат отстояние. Вечерният час – 23,00 ч., за заведенията остава, като стриктно ще се следи спазването му.

Ще се осъществява и засилен контрол в градския транспорт.

В големите хранителни магазини ще бъде определено разстояние от 4 кв.м за един човек. Задължително клиентите ще трябва да са с пазарски колички, като по този начин да спазват дистанция един от друг.

За спазването на мерките ще следят РЗИ, МВР, Агенцията по храните и областната администрация. Телефон за сигнали за нарушения предстои да бъде разкрит в Перник.

Перник е сред областите с най-висока заболеваемост, бе съобщено на брифинг на националния щаб в четвъртък. По думите на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев „ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна, очаквано – предвид широкото разпространение на британския щам”. Според изнесените от него данни Перник, със заболеваемост 392 на 100 000 човека, е в черния Топ 7, редом с Кюстендил, Плевен, Враца, Шумен, Бургас и София-град.

Заети са над 80 процента от леглата за заразени с коронавирус в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник, информира управителят д-р Величка Кадийска. От настанените в болницата 33-ма души със съмнения за COVID-19 при 24-ма заразата е доказана. Най-младият пациент е 40-годишен, най-възрастният – на 84 г. Настанените са със средно тежко протичане на заболяването, каза още д-р Кадийска.

Пациенти с Ковид-19 се лекуват и в МБАЛ „Рахила Ангелова” в областния град.