В Петрич ще затворят пътища, но няма да допуснат изграждането на крематориум

Димитър Бръчков
  • Общината: Ще изпълним всички необходими действия за прекратяване на тази процедура

Жителите на няколко села в община Петрич събират подписка срещу изграждане на крематориум в района. Те са категорични, че ще излязат на протест и няма да допуснат строителството на подобно съоръжение. Темата за изграждане на крематориум отдавна притеснява местните жители. Предвижда се той да бъде изграден край Кърналово, близо до зеленчуковата борса. Очаква се решението на Общински съвет-Петрич за одобрение на Подробния устройствен план (ПУП).
Басейнова дирекция-Благоевград вече одобри инвестиционния проект от РИОСВ и на практика се очаква само становището на местните общинари. Хората в Кърналово един път вече се събираха на протест срещу намерението за изграждане на крематориум в селото.
Тогава инвестиционното намерение бе “замразено” за кратко, но сега въпросът излиза отново на дневен ред. Местните са категорични, че ще затворят пътища, но няма да допуснат изграждането на подобно съоръжение.

Две уточнения по темата за изграждането на крематориум от фирмата „Евиян 1“ ООД пък направи общинското ръководство на Петрич. Според тяхната позиция – първо, става въпрос за инвестиционно намерение на частен възложител, и второ – още при получаването на писмото от РИОСВ за получено при тях уведомление кметът Димитър Бръчков е изразил становище против реализацията на подобен проект. „Ще изпълним всички необходими действия за прекратяване на тази процедура. Това е разпореждането на кмета“, посочи зам.-кметът по „ТСУ и С” инж. Минка Салагьорова. Тя уточни, че задължително всички инвестиционни намерения на най-ранен етап се обявяват пред РИОСВ-Благоевград и в момента инспекцията е открила процедура за преценяване необходимостта от ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда), а община Петрич е задължена да публикува на интернет страницата си това инвестиционно намерение. „Това е процедура, която е независима от общината и се води в РИОСВ. Няма допускане от Общински съвет за проектиране на Подробен устройствен план и не са издавани никакви разрешителни документи от община Петрич“, каза още по темата Минка Салагьорова. Заместник-кметът поясни още, че инвестиционното намерение за изграждането на крематориум категорично противоречи на предвижданията на предварителния проект на община Петрич за Общ устройствен план. Минка Салагьорова призова този въпрос да не бъде политизиран, защото в настоящия момент е необходимо единство на действията.

Светият синод на Българската православна църква също е против изграждането на крематориум край петричкото село Кърналово. До броени дни висшето духовенство ще излезе с официално становище относно инвестиционното намерение, заявено от софийско дружество. „Светият синод е категорично против това намерение. То е несъвместимо с вярата ни на православни християни. Недопустимо е като отношение към човека, създаден по божи образ и подобие”, категоричен е Неврокопският митрополит Серафим.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов също изрази своята подкрепа към хората. “Заставам твърдо до хората, защото където живеем ние и растат децата ни, е вредно да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки. Има риск от замърсяване на околната среда с вредни вещества и живак, още повече че районът ни е известен със земеделската си дейност. Това е в разрез и с християнската религия. Бог е създал човека от пръст и след приключването на земния му път тленните останки трябва да бъдат предадени обратно на пръстта, от която сме произлезли. Това е християнската вяра и такава е християнската практика. Така са погребвани дедите ни. Всеки кръстен християнин следва да бъде погребан като такъв, а не като езичник”, коментира в своя фейсбук Стоян Божинов.