В Полша над 100 000 излязоха на проевропейски протести в 100 града

Поляци, подкрепящи членството на страната си в ЕС, участваха в неделни протести в цялата страна срещу решение, което според тях може да предизвика изключването на страната от блока, предаде БГНЕС. Миналата седмица Конституционният съд на Полша постанови, че ключови текстове на европейското право са „несъвместими“ с конституцията на страната. Опасността Полша да напусне съюза предизвика големите демонстрации в цялата страна.
Организаторите заявиха, че протестите са се състояли в повече от 100 града, включително Познан, Краков, Катовице, Гданск и Люблин с участието на опозиционни политици, активисти и творци, развяващи флагове на ЕС и Полша, плакати: „Роден съм в комунистическа Полша, Предпочитам да умра в ЕС“ и скандирайки: „Оставаме“.
Само във Варшава са демонстрирали около 100 хиляди души. На митинга в столицата Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет, а сега лидер на опозиционната партия „Гражданска платформа“, призова хората да „защитят европейска Полша“. Във Варшава се състоя и по-малка контрадемонстрация на националисти.
В Полша комунизмът падна през 1989 г., а през 2004 г. страната се присъедини към ЕС заедно с още няколко държави от Централна и Източна Европа. Според социологическите проучвания членството в съюза остава много популярно, но отношенията между Варшава и Брюксел се изостриха, откакто на власт през 2015 г. дойде популистката партия „Право и справедливост“ (PiS).
Основният спор е широкомащабната реформа на съдебната система, за която настояват от PiS. Европейският съюз се опасява, че тя ще подкопае независимостта на съдебната власт и ще ощети демократичните свободи.
По-рано тази година премиерът Матеуш Моравецки поиска от Конституционния съд, лоялен към правителството, да се произнесе дали разпоредбите на правото на ЕС, използвани в спора, противоречат на полската конституция.
Решението на съда, че е имало конфликт, предизвика шок в ЕС и опасения дали централноевропейската нация, смятана някога за големия успех в източното разширяване на блока през 2004 г., може един ден да напусне.
Политиците от PiS отхвърлят идеята, че искат да напуснат ЕС, като глупост, предназначена да компрометира партията в очите на повече от 80% от поляците, които искат да останат в блока.
Критиците им обаче твърдят, че дори ако партията не се стреми да напусне ЕС, тя може да поеме по пътя, който в крайна сметка ще доведе до оттеглянето на Полша, подобно на опитите на Дейвид Камерън да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС, които завършиха с Брекзит./СЕГА