В Самораново честваха Деня на розовата фланелка: Учениците украсиха Дърво на доброто, пуснаха балони с послания

„Не на насилието” казаха по категоричен начин ученици и учители в училището в дупнишкото село Самораново, които в сряда за пореден път отбелязаха Деня на розовата фланелка. Възпитаниците на ОУ „Христо Ботев” и техните преподаватели заявиха позицията си срещу тормоза в училище с песни и рецитация на стихове за приятелството, украсиха с розови сърчица Дърво на доброто, пуснаха във въздуха балони с послания за добротата. В двора на школото учениците направиха и опит за пърформанс. Те се подредиха в няколко концентрични кръга, като в средата бяха скупчени най-малките – децата от предучилищната група, с идеята големите да помагат и да закрилят малките в училище.

Историята на празника разказа седмокласникът Алекс Делев, първокласничката Цветяна призова всички да правят добро – със всички средства, навсякъде, по всяко време, на всеки срещнат. Леонардо Мило, който е във втори клас, запозна публиката с размисли за добротата. Слушателите научиха какво означава тя, колко ценен дар е, че всеки човек може да бъде добър, че всеки има право да получава доброто като дар, че доброто не може да се купи с пари. Активно участие в честването взе седмокласничката Никол Ангелова, която преди 2 години спечели първо място на престижния национален конкурс по български език и литература. Учениците колективно рецитираха стихотворението на големия писател Валери Петров „Пръв приятел”. Малчуганите от подготвителната група пуснаха розови балони с хелий, на които имаше закачени послания за доброто. „Направете добро”, „Усмихнете нечие сърце не днес, а всеки ден”, „Пази добре в себе това съкровище добротата, знай как да даваш без колебание, как да губиш без съжаление и как да придобиваш без подлост”, са част от посланията от балоните, за които децата се надяват, че ще намерят адресати. Учителката на полуинтернатната група в началните класове фокусира вниманието с апела „Не на тормоза”, изписан върху изработеното от нея табло.

„Мероприятията в Деня на розовата фланелка обикновено имат резултат при децата, които са възпитани в ценности от своите родители, имат необходимото домашно възпитание и култура, които ние надграждаме. По мои наблюдения тези чествания не дават желания резултат върху децата с лоша дисциплина и арогантно поведение. Те слушат с интерес, участват, но трудно се променят. Въпреки това не пропускаме празника. Аз съм вече шеста година в училището и винаги отбелязваме този ден”, каза Даниела Дашова – учител в началните класове и организатор на събитието.