В. Сарандев остана начело на БСП в Пиринско след скандал с петричките делегати

Валери Сарандев  

Валери Сарандев от Гоце Делев е новият-стар областен лидер на БСП в Пиринско. С 29 срещу 20 гласа за опонента му – Костадин Дурчов от Банско, Сарандев, който е един от най-приближените хора на Корнелия Нинова в региона, запази поста си.

Това стана ясно на изборната конференция в петък, преминала под знака на жестоки пререкания и тежки обвинения в манипулации.

Кандидати за поста бяха Валери Сарандев, Костадин Дурчов и Любен Милев. Часове преди областната конференция стана ясно, че Милев, който е общински председател на БСП-Благоевград, си е направил отвод. Така на финалната права останаха Сарандев и Дурчов. Общият брой на имащите право да гласуват бе 49 души. Победителят трябваше да събере 50% плюс 1 от гласовете на първи тур. В противен случай щеше да се стигне до балотаж.

В самото начало на форума обаче избухна скандал, след като се оказа, че Димитър Капитанов от Петрич е изваден от списъците за гласуване. Мотивът – неподадени в срок документи.

Делегатите от Петрич остро се противопоставиха и определиха  случая като „скандален“. Документите за това, че Д. Капитанов е председател на групата съветници, са изпратени на „Позитано“ 20 неколкократно от 5 ноември 2020 г. насам. За сметка на това Хаджидимово и Сатовча получиха удостоверения след представяне на документи от 05.02. 2021 г., категорични са петричани.

Според председателя на БСП-Петрич Йорданка Атанасова става дума за явна манипулация от страна на партийната структура в Гоце Делев. Целта е повече гласоподаватели да подкрепят Валери Сарандев. „За да увеличи своята фалшива подкрепа, Сарандев дори сдаде поста председател на Общинския съвет на БСП-Гоце Делчев на 2 февруари“, каза още Атанасова.

За казуса с Димитър Капитанов ще бъде информирано националното ръководство на БСП.

Припомняме, че на 28 януари БСП-Петрич изпрати гневно отворено писмо до лидера на партията Корнелия Нинова. Под него се разписаха и червените структури в Струмяни, Кресна, Симитли и Якоруда. Конкретният повод бе поредната проверка на общинската организация в Петрич, разпоредена от „Позитано“ 20. По същото време течеше и финансова проверка в партийния офис в Якоруда.

В отвореното писмо до Нинова социалистите от Пиринско подчертаха, че това обижда и демотивира членската маса в БСП. „Оставаме с впечатлението, се Общопартийната контролна комисия се е превърнала в орган за изпълнение на специални поръчки“, се казваше в общата позиция на 5-те червени фракции.

Те настояха за спешна среща с Корнелия Нинова, но до този момент от централата в София няма индикации, че това въобще ще се случи.