В Трън не купуват кисело мляко, квасят го по стари семейни рецепти

Празникът в Трън – поглед от дрон
  • Кметският наместник на село Мрамор се грижи за 20 овце, рецептата я има от майка си и я предава на наследниците

  • 88-годишният Кирил Златков: Израснах с кисело млеко, купешкото е имитация

  • От фондация „Д-р Стамен Григоров” събират дарения за изграждането на демонстрационна зала в Музея на киселото мляко

 

Знаете ли, че в Трънско ядат киселото мляко с вилица? Каква е тайната? Местните хора са много гостоприемни и усмихнати, но не я издават. Казват само, че правят всичко с любов. И любовта към животните, към традицията, към домашното е отговорът за съвършения вкус на истинското кисело мляко, което приготвят в Трънския край.

Сашка Савова

Такова е и овчето мляко на победителката в тазгодишния конкурс Мария Колева от село Ломница. Буквално може да се яде с вилица. Каквото и да правиш, не изпада от буркана. Местната производителка получи наградата си на Празника на киселото мляко в Трън, който тази година събра над 20 фермери и млекопреработватели от цялата страна. Мария Колева е една от най-редовните и най-често награждавани участници в млечния фестивал. За нея председателката на фондация „Д-р Стамен Григоров” Ирена Иванова заяви: „Мария Колева прави фантастично мляко. Уникално. И всяка година печели първа награда. Тя се занимава с квасене от съвсем малка. Знае всичко за млякото и няма нещо, което да я изненада”.

Ирена Иванова

Наградите бяха връчени от кмета Цветислава Цветкова и от Ирена Иванова. Бяха раздадени и грамоти за майсторство в приготвянето на млечни продукти. Най-доброто сирене прави Гергана Георгиева, най-пухкавото масло избива Цветелина Алексова, а Юлияна Борисова получи приз за цялостно представяне.

Награди бяха раздадени и за творческите конкурси, проведени в рамките на Празника на киселото мляко – за есета, рисунки и фотографии. Темите са “Защо бих избрал да остана да живея в Трънско?”, “Модерното фермерство, Трънско и аз” и/или “Предизвикателството да станеш учен”.

88-годишният Кирил Златков

Сред призьорите са Александър Захариев, Светослава Ничева, Деница Димитрова. Във фотоконкурса първо място бе присъдено на Крум Томов. Грамоти за участие получиха още Людмила Гюрова и Пенко Янков.

88-годишният Кирил Златков е роден в село Йеловица, но от години живее в Трън. Той с интерес проследи Празника на киселото мляко, седнал на сянка, а негови приятели и познати непрекъснато идваха да го поздравят. Дядото сподели: „Ние сме израснали само с кисело млеко. Седем деца бяхме на майка ми и основно с млеко ни хранеше. Овце, кози гледахме… млеко колко искаш. Кеф ти кисело, кеф ти пресно. Ние си го квасехме, ние си го сирехме и кусахме. С това сме отживели на село. Всяко семейство имаше по 15 овце някъде и по 5-6 кози. Рядко някой крава да е чувал. А сега тука, в Трън, живея в апартамент с бабата. Сега по магазините се продава една имитация на кисело млеко, пълно е с вода. Не е чистото млеко”, каза дядото, който с удоволствие наблюдаваше веселието и хората, които се извиха в центъра на Трън. Той сподели, че на 22 юли има рожден ден и ще навърши 89 години.

Щандът на фондация „Д-р Стамен Григоров”

Собствена продукция – гъсто овче кисело мляко, представи и кметският наместник на село Мрамор Сашка Савова. Пред вестник „Вяра” тя разказа: „Грижа се за малко животни, стадото ми е от 20 овце. Произвеждам млякото по традиционна рецепта, наследена още от майка ми. Правя го със закваска, която се съхранява и пази. Всичко сама си приготвям. Произвеждам и сирене – овче, краве, и кашкавал правя също.

В Трънския край се запазва тази традиция домакините сами да си заквасват киселото мляко, особено по селата. Ние не бягаме до магазините, сами си го правим. Пазим си я традицията – да си произвеждаш, да си съхраняваш рецептите, да си пазиш закваските. Те, разбира се, се пазят в тайна. Има си тънкости как да заквасиш млякото. То се прави при определена температура, сиренето е при друга. Има си определен начин – колко време трябва да стои закваската, колко време сиренето трябва да се захваща.

Хорото в центъра на Трън

Имам дъщеря и снаха, опитвам се да им предавам рецептите, колкото може да съхраним традициите. Защото в Трънско традициите са хубави.  Като си гледаш животните с любов и желание, няма трудности. Имам си човек, който ги пасе. От 20 овце за един ден идват 3-4 литра мляко. Добре е, не се оплаквам. И агнета имаме, и телета имаме. Понякога се налага да ги продаваме. Но всичко ни е домашно, купени неща почти нямаме у дома”, каза кметският наместник на село Мрамор.

На грънчарското колело

На щанда на фондация „Д-р Стамен Григоров” освен млечни продукти представиха и една от най-новите мисии – създаване на демонстрационна зала в музея в село Студен извор. За целта се събираха и дарения. Председателят на фондацията Ирена Иванова разказа повече пред „Вяра”: „Проектът предвижда към настоящата къща на д-р Стамен Григоров да се построи зала, около 50 кв.м, в която да може да разположим екран, на който да се прожектират филми за Стамен Григоров. Идеята ни е да могат хората да седнат спокойно, да изгледат лекция, свързана с д-р Григоров. Вътре в тази зала ще могат да се правят дегустации, да се показва как се заквасва мляко. Също така може да каним тукашни фермери, да представят тяхна продукция. За съжаление кампанията ни върви малко трудно, трудно събираме парите. Хубавото обаче е, че имаме прекрасен проект, който ни е дарен за самата сграда.

Фермери показаха домашно произведени сирена, кашкавали и кисело мляко.

Имаме направена план-сметка. Тя е между 80 и 90 хил. лв., но при строеж никога не се знае. Но преди да съберем поне половината от сумата, няма как да започнем реализация”. По думите на Ирена Иванова обикновените хора се отзовават и даряват. От миналогодишния Празник на киселото мляко в дарителската кутия са събрани около 600-700 лв. „Нуждаем се от сериозни дарители, от големи фирми. Млекопреработвателите срещат някои финансови трудности, те дават, но явно трябва да се обърнем към други бизнеси да помогнат”, допълни Иванова. Тя отбеляза, че в Трънския край има производители, които са на много добро ниво, и други, които имат огромно желание, но все още не им достигат някои неща. „Точно затова ние от фондацията имаме идея да провеждаме курсове. Да им покажем дребните грешки, които правят, за да им потръгнат нещата.

Дегустация на млечни продукти на Празника на киселото мляко

Допускат се дребни технологични грешки и точно в тази насока се надяваме да имаме възможност да помогнем тези неща да се изчистят. Дори да посещаваме производителите на място във фермата и да им изнесем този курс. Общо взето, в Трън има доста млади хора, които искат да се занимават с производство на млечни продукти, в момента опипват почвата. Ето например Гергана от Мещица е висшистка, но иска да се занимава с млекопроизводство. Ходила съм във фермата й и видях колко много е вложила. И не само в Трънско, а и в други региони има млади хора, които се връщат към фермерството.

Част от фолклорната програма

Хората в Трън много се гордеят, че откривателят на лактобацилус булгарикус е от техния край. Киселото мляко тук има един много типичен вкус, който е леко кисел, но не прекален. Трябва да я има киселата жилка – това е специфичният вкус на млякото, както са го правили едно време. Стараят се хората. Но всяко семейство си има тайни и си ги пази и аз не зная какви са”. Ирена Иванова призна, че самата тя все още не е квасила мляко. „Ние, всички членове на фондацията, сме специалисти в различни области, водим много активен живот. Така че аз досега не съм имала време да пробвам как се заквасва, но теоретично съм подготвена”, каза с усмивка Иванова.

Стотици гости посрещна на празника пограничният град. Хората се редяха на опашки да хапнат различни видове кисело мляко, овче и козе сирене, да вкусят домашни сладка, еликсири с мурсалски чай, мед от Етъра… Огромен интерес предизвика грънчарското колело и желаещите да изваят свой личен шедьовър от глина не секваха. Опашка се изви и пред фотобудката, където всеки посетител можеше да стане овчар с рунтав калпак и стадо агнета. Любопитните седнаха и пред микроскоп, за да наблюдават бактериите, които превръщат прясното мляко в кисело.

Посетителите на млечния фестивал

През цялото време на сцената течеше фолклорна програма. Самодейци от пернишки читалища пяха песните на Гюрга Пинджурова и танцуваха народни танци, които кипваха кръвта на присъстващите. Заформиха се доста хора и на площада. С бурни аплодисменти бе посрещната местната хип-хоп група „Дабъл ди Крю” с ръководител Ани Станимирова, която успешно съчетава модерни с народни танци. На младите танцьори предстои участие в шоуто „България търси талант”, а за късмет организаторите на празника им подариха блутут колонка. Фестивалът се организира от фондация “Д-р Стамен Григоров” и община Трън в партньорство с “Ел Би Булгарикум”.

Историята говори, че д-р Стамен Григоров е открил пръчковидната млечнокисела бактерия през 1905 г. В негова чест тя била наречена по-късно “лактобацилус булгарикус Григоров”, но с течение на времето фамилията на откривателя отпада от наименованието. Българското кисело мляко има безспорни лечебни свойства – има благотворно действие върху храносмилателната система, бори се с холестерола, смята се, че е природен антибиотик, който неутрализира голяма част от токсините. При ежедневна консумация има успокояващо въздействие върху нервната система.

Хип-хоп групата „Дабъл ди Крю” с ръководител Ани Станимирова

И ако сте останали заинтригувани как в домашни условия може да си направите кисело мляко, ето една рецепта:

Продукти:

  • 4-5 литра прясно мляко
  • 1 кофичка кисело мляко за закваска

Начин на приготвяне

Сваряваме млякото. Оставяме го да се охлади до температура, позволяваща да държим малкия си пръст на ръката в него. Слагаме по една пълна супена лъжица кисело мляко в бурканите, които сме приготвили – чисти и сухи. Ако сме сварили 5 литра мляко, са ни нужни около 10 буркана. Наливаме в буркана 1 черпак прясно мляко, разбъркваме добре, доливаме прясно мляко догоре, пак го разбъркваме и го затваряме с капачка. Така постъпваме с всички буркани. Покриваме ги с чиста кърпа и ги завиваме с вълнено одеяло или вълнена дреха. След 3,5-4 часа млякото е готово. После поставяме бурканите с готовото кисело мляко в хладилник. На другия ден е готово и фантастично.

 

Гледайте видео от празника в Трън