След чудото в Рила! Специалисти в „Пирогов” се борят за крайниците на спасената Кремена Манова

Лекарите: Рано е за прогнози, прави се всичко възможно!

В Пиперков чифлик слагат  кутии, в подкрепа на 42-годишната жена

 

Прави се всичко възможно да бъдат спасени крайниците на Кремена Манова, която по чудо бе открита и спасена в района на Седемте рилски езера. 42-годишната Манова е настанена в Клиниката по реанимация в Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов”. Тя е в стабилно състояние и извън опасност за живота. Преминава през процедури за термично затопляне и вливане на лекарствени препарати, които целят захранване на тъканите и възстановяване на нормалния кръвоток към долните крайници. „Рано е за каквито и да било прогнози. Необходими са между 7 и 10 дни, за да се установи каква част от тъканта ще се възстанови и каква ще остане трайно засегната от измръзването”, коментираха за „Вяра” столични медицински специалисти, запознати с лечението. Според тях е възможно жената да загуби част от пръстите на краката си, но на този етап от лечението това са само прогнози.

След като бе спасена и свалена от планината, Кремена Манова е преминала първичен преглед в частната болница „Св. Иван Рилски 2003” в Дупница. Лекарите са установили на място, че пострадалата е с тежка термична травма вследствие на измръзване. Долните крайници на жената са били в изключително тежко състояние, до степен, в която не е могло отстраняване на обувките й. Манова е била преведена по спешност в Клиниката по пластика и изгаряния в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

На няколко места в Пиперков чифлик ще бъдат сложени кутии, в които ще се събират пари в подкрепа на 42-годишната Кремена, сподели за „Вяра” кметът Стефан Котев. В селцето, намиращо се едва на 4 км от Кюстендил, още не могат да повярват какво се е случило с жената, която тук познават като ясновидка и екстрасенс. През последните години Кремена е живеела в града, в Пиперков чифлик има само къща, закупена от свекър й – бившия военен Методи Слишков. Нито тя, нито съпругът й Евгени и дъщеря им, която е студентка в чужбина, са прекарвали дълго време на село. Въпреки това е известна сред местните с паранормални способности, хора от целия Югозапад са ходели при нея да им „гледа“. Никой в Пиперков чифлик няма обяснение какво е накарало младата жена да предприеме опасния преход в планината посред зима. Макар че не е добре известна в селото, хората са категорични, че не е имала здравословни проблеми, изглеждала уверена и трезвомислеща. Местните са готови да подадат ръка и заради свекър й Методи, който купил имота преди десетина години и по-дълго време от нея пребивавал там. Очакват го в кметството, за да се направи необходимата организация за събиране на средства.

Припомняме, 42-годишната кюстендилка като по чудо оцеля над 20 часа при минус 20 градуса на 2300 м надморска височина в Рила планина. Тя е била с неподходящи дрехи и боти, намерена свита до скала под връх Харамията. Спасяването й също е като по чудо – благодарение на багажа й и на планинските спасители от Дупница, които я намират въпреки подадените към тях грешни координати за местоположението й. Кремена оставя багажа си при хижата на Седемте рилски езера и заявява, че ще спи в иглу на старата хижа. На другия ден спасители от Дупница случайно се натъкват на багажа й и тръгват по дирите на жената. Божидар Джонкин, Борислав Ранков, Георги Илков, Иван Тушев и Станислав Попов от спасителния отряд в Дупница са хората, благодарение на които жената е жива. Въпреки перипетиите и лошото време, планинските спасители не се отказват и я намират измръзнала, но жива.