В Чехия болниците отново са препълнени

В Чехия болниците отново са препълнени заради скок на броя на заразените. Почти 80% от новите случаи са с британския вариант на COVID-19, предава БНТ. Заради недостиг на болнични легла вече се налага пациентите да бъдат транспортирани в други селища.

Властите признаха, че действащите мерки не са ефективни. Ако разпространението на вируса не бъде овладяно, след 3 седмици ще има пик. Чехия е сред най-тежко засегнатите от коронавируса държави в Европа.

Италианският институт по инфекциозни болести “Ладзаро Спаланцани” даде положително становище за ефективността и безопасността на руската ваксина срещу коронавируса “Sputnik V”. Това становище е пратено до Министерството на здравеопазването на републиката и председателя на Министерския съвет, съобщи пред държавната телевизия РАИ директорът на лечебното заведение проф. Франческо Вая, съобщава БГНЕС, цитирайки ТАСС.

“Проведохме нашето изследване на научните материали, с които разполагаме, за руската ваксина, включително тези, публикувани от The Lancet. И заключението ни е положително, ефективността на ваксината е повече от 92% и е абсолютно безопасна. Вая подчерта, че това решение има изключително научно-технически характер. “Подобни оценки трябва да бъдат лишени от всякакви политически нюанси. Ако ваксината е ефективна и безопасна, тя трябва да се използва в Италия”, добави професорът.

Около половината от населението на Южна Африка се е заразило с COVID-19, твърдят проучвания и статистики, предполагащи, че вирусът е отнел десетки хиляди животи повече от официално регистрираните, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.