В 13 кабинета ще ваксинират срещу Ковид-19 в област Кюстендил

На брифинга стана ясно, че 13 ще бъдат ваксинационните кабинети в област Кюстендил.
  • Кампанията започва от понеделник, обяви зам. здравният министър Светлана Йорданова

  • За два дни са направени общо 1601 ваксини, каза директорът на РЗИ д-р Златко Величков

  • В Ковид отделението лежат 81 пациенти, сред заразените има и 12-годишно дете

Началото на “зелените коридори” за ваксиниране в Кюстендил постави заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя обяви, че в областта са определени 13 места, където ще се правят манипулациите, като те са разпределени във всички общини. От понеделник ваксинация започват и личните лекари в региона, които също ще получат доставки с ваксини.

Пред кабинета в РЗИ имаше опашка от желаещи да се ваксинират.

“Кабинетът в РЗИ извършва имунизации от събота. В област Кюстендил ще се провежда в 13 ваксинационни кабинета. Отново подчертаваме, че ваксинирането на гражданите ще бъде напълно безплатно и доброволно. Хората трябва да се информират при личните лекари за действието на ваксините, клиничните проучвания и лекарствена характеристика. Така те ще могат да вземат едно информирано и правилно решение за себе си. Информация могат да получат и на горещите телефони на РЗИ”, заяви Светлана Йорданова.

По нейни думи ситуацията с разпространението на Ковид-19 в Кюстендил е овладяна.

“Знаете, че през последния месец Кюстендил стана една гореща точка, която за наша радост вече е овладяна. Голяма роля има и въвеждането на допълнителните извънредни противоепидемични мерки, с които се въведе задължително носене на маски до 21 февруари. Това плюс засиления контрол доведе до траен спад на новозаразените”, каза Йорданова. Тя допълни още, че в цялата страна във ваксинационните центрове към РЗИ ще могат да се ваксинират абсолютно всички – здравно неосигурени и осигурени. В понеделник на личните лекари ще бъдат разпределени наличните ваксини, което означава, че ще могат да организират ваксинирането на своите пациенти. Не е необходимо да се прави предварително записване. Хората се задържат на опашката не повече от 15 минути.

Директорът на МБАЛ “Д-р Никола Василиев” в Кюстендил д-р Александър Величков

Във връзка със заповедта за задължително носене на маски в Кюстендил директорът на РЗИ д-р Златко Величков обяви, че в понеделник ще бъде взето решение дали срокът на мерките ще се увеличи.

“За два дни – 19 и 20 февруари, са ваксинирани 400 човека, като в съботния ден са направени 137 ваксини. Общо за областта са направени 1601 ваксини, от които 420 са покрити с втора ваксина. Апелирам към всички да се ваксинират, категорично мога да кажа, че няма да бъде върнат никой. Към момента имаме 1800 ваксини на „АстраЗенека” и към 500 на „Модерна”. По отношение на маските ще имаме решение в понеделник, след като излязат данните и видим какви са времевите редици на заболели.

От понеделник ще има и кабинет в МБАЛ “Д-р Никола Василиев” в Кюстендил, където също ще се извършва ваксинация, заяви директорът д-р Александър Величков.

Директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков

“Ние сме най-заинтересовани от това да има максимален брой ваксинирани, тъй като тези, които не са ваксинирани, ще се заразят и ще лежат при нас. Надявам се, като личните лекари се включат, опашките ще намалеят. В неделя сутрин пациентите в отделението са 81, от които 5 са интубирани и в реанимация и други 10 са в доста тежко състояние. Сред заразените има и дете на 12 години, което е настанено в Ковид сектора на детско отделение и е в добро състояние. Възрастовата граница на заболелите се движи от средна към възрастни. Заразата се разпространява дифузно, имаме настанени цели семейства, имаме и пациенти, които са с деменция, в тежко състояние още преди да се заразят с коронавирус, обездвижени са и изискват много грижи”, информира д-р Величков.

На брифинга дойде и областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който е и председател на Областния кризисен щаб.

Краси ЦЕНКОВА