“Газпром”: Продължаваме да доставяме газ за Европа през Украйна

Подаваният обем на газоизмервателна станция “Суджа” се задържа на устойчиви нива от около 42,2 млн. куб. м

Руският енергиен гигант “Газпром” съобщи, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна, предаде Ройтерс.
Компанията посочи, че подаваният обем през Украйна на газоизмервателна станция “Суджа” се задържа на устойчиви нива от около 42,2 милиона кубични метра. За днешния ден той възлиза на 42,2 млн. куб. м при 42,1 млн. вчера, което е леко увеличение. “Газпром” допълни, че Украйна е отказала заявка за доставка на синьо гориво през газоизмервателна станция “Сохрановка”.
Вчера руският енергиен гигант “Газпром” спря доставките на газ за балтийската членка на Евросъюза Латвия.
Компанията обяви, че доставките ще бъдат прекратени заради нарушаване на условията по договора. “Газпром” не уточни кои точно клаузи от него са нарушени.

Русия в последно време спря газовите доставки за няколко държави от ЕС, сред които Полша и България, защото отказаха да плащат в рубли. Руският президент Владимир Путин въведе това ново правило в отговор на европейските санкции срещу Русия. Дотогава плащанията се извършваха обикновено в евро или долари.
В последно време латвийското правителство декларираше желание до януари догодина напълно да спре да внася руски газ.
За миналата година Латвия все още е купувала около 90% от синьото си гориво от Русия.
Решението на “Газпром” идва ден, след като латвийската енергийна компания “Латвияс Газе” обяви, че купува газ от Русия и го плаща в евро, а не в рубли, както се изисква в търговията с “Газпром”.
А преди дни говорител на “Латвияс Газе” съобщи, че компанията купува газ от Русия, но не от “Газпром”. “Латвияс Газе” отказа да назове доставчика си с аргумента бизнес конфиденциалност.