Галерия „Кракра“ – Перник събира двама творци в обща изложба

На 14 юли (сряда) се открива съвместната изложба „Надежда“ на доц. Валентин Савчев и Румен Кожухаров в галерия „Кракра“ – Перник. Доц. Валентин Савчев преподава в департамент „Изящни изкуства“ в НБУ. През 1974 г. завършва техникума „Керамика и стъкло”, София, а през 1982 – скулптура във ВИИИ „Николай Павлович”.

„Работя в областта на малката пластика и декоративно-монументалната скулптура и имам реализирани обекти на паркова пластика, паметни знаци и барелефи. Предпочитан материал – бронз. В скулптурата търся въздействието на затвореното пространство, изградено чрез съчетаване на пропорции и линии, защото за мен те притежават силата да пораждат пластични чувства и да разкриват пластичната мисъл. Скулптурата за мен е конструкция, която не е самоцелна или схематична. Тя представлява равновесие между натура и пластика, между пластика и изразителност. Владея различни техники на реализация в траен материал, бронз, камък, дърво, черни метали и тяхната механична, както и химическа патина на метала с цел естетическото му въздействие. Владея и познавам технологичните процеси на работа с глина и стъкло.

Рисунката за мен е първоначалната вдъхновяваща фаза на творческия процес, в рисунката в определен етап се намесва разсъждението, за да овладее страстта и да въведе порядък, без който не би имало равновесие и хармония в едно художествено творение“, споделя доц. Савчев. Румен Кожухаров завършва ЧПСОУ „Свети Наум“ през 2007 г. През 2012 г. завършва две паралелни бакалавърски програми в Нов български университет, съответно „Дизайн и архитектура“ с модул „Интериорен и пространствен дизайн“ в департамент „Дизайн“, и „Пластични изкуства“ с модул „Живопис и стенопис“ в департамент „Изящни изкуства“. Следва и защитава 2 магистърски степени в Нов български университет 2014 г. – „Пространствен дизайн“ в департамент „Дизайн“ и „Живопис“ в департамент „Изящни изкуства“. През 2015 защитава магистърска степен в Национална художествена академия катедра „Стенопис“ към Факултет за изящни изкуства, в класа на проф. д-р Олег Гочев. Д-р Румен Кожухаров успешно защитава докторска дисертация през 2018 г. с тема „Изобразителното изкуство и предметно-материалната среда“ с научен ръководител доц. Михаил Чомаков. Участва в над 40 общи и над десет самостоятелни изложби. Участва активно във всички важни събития, свързани с изобразителното изкуство в цялата страна.