“Галъп”: 62,8% от българите смятат, че РСМ не е направила достатъчно София да премахне ветото

41,3% от българите не са съгласни да има предсрочни избори

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.
Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.
41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%.
Това сочат резултатите от проучването на нагласите от редовната независима изследователска програма на “Галъп интернешънъл болкан”. Изследването е проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода “лице в лице(с таблети).
Теренът обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни, отбелязват от агенцията.