Георги Захаринов пренесе дупничани в епохата на цар Иван Шишман

Георги Захаринов

Поднесоха венци и цветя в Деня на независимостта

С кратко тържество пред бюст-паметника на Христо Ботев на 22 септември дупничани отбелязаха 113-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. За пореден път с рецитация вниманието прикова Георги Захаринов, който редовно участва в изяви за големите празници.

Зам.-кметът Крум Милев и завеждащата Дирекция „Хуманитарни дейности” в общината Таня Петрова поднесоха венец.

10-годишният рецитатор пренесе присъстващите в мрачните времена на падането на страната ни под османско робство, като изпълни монолог на цар Иван Шишман от едноименната драма на Камен Зидаров. На паметника на Ботев, намиращ се пред гимназията, носеща името на гениалния поет и революционер в центъра на града, бяха поднесени венци и цветя от името на кмета и общината, на Общинския съвет, на политическите партии ВМРО и ГЕРБ, на читалищата. Граждани оставиха цветя. По традиция с инструментално изпълнение на патриотични песни в честването се включи Общинският духов оркестър.

Както писахме, от 21 септември по повод Деня на независимостта във фоайето на Спортната зала в Дупница е подредена фотодокументална изложба, подготвена от местния исторически музей.

Юлияна КОЛЧАКОВА