Георги Милев от Перник спечели приза Агробизнесмен на България 2022

Министърът на земеделието Явор Гечев връчи годишния приз Агробизнесмен на България за 2022 г. на фермера Георги Милев на събитие, организирано от вестник „Български фермер“.
Той е най-големият арендатор в региона на Перник и Радомир.
Министър Гечев отбеляза, че връчва заслужена награда, тъй като стопанството на отличения агробизнесмен показва как може да се изгради по-добър модел на българското земеделие с развито растениевъдство, животновъдство и преработка, което води до устойчив обем и сигурност.

 

Организаторите на събитието изтъкнаха, че перничанинът Георги Милев се занимава със земеделие от близо 15 години в секторите зърно, картофи, животновъдство и преработка на зеленчуци. Със средства от подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони през 2015 г. той изгражда предприятие за преработка на зеленчуци. Четири години по-късно с второ съфинансиране по Програмата надгражда със складова част за 2000 тона продукция. Инвестицията във фабриката е близо 12-13 млн. лева, като включва роботизирана поточна линия за пакетиране, зала за белене и миене на картофи, шест склада за съхранение на зеленчуци, биореактор за производство на метан от биологичния отпадък. Днес в предприятието в с. Долна Диканя работят 70 души.
Призът „Агробизнесмен на България“ е учреден през 1991 г. като отличие за авторитетни бизнесмени и фирми, постигнали големи успехи в аграрния сектор.
В церемонията по награждаването участваха още евродепутатът Атидже Алиева-Вели и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов.