ГЕРБ в Кюстендил, Перник, Благоевград: Нинова е г-жа Лъжа, няма да бъдат спирани еврофондове

 

212-12-02-NinovaПоредната лъжа на Корнелия Нинова и БСП е, че след две години управление на ГЕРБ България отново е изправена пред опасността от спиране на еврофондовете, това оповестиха в специално изявление структурите на ГЕРБ в Югозапада. Ето и пълния текст на изявлението: „Ако лъжата е последният начин за спасение на слабия, е ясно защо Нинова е надеждата за БСП.

ГЕРБ оставя системата на европейското финансиране в отлично състояние. Днес спрени програми няма, а ако имаше какъвто и да е проблем, ЕК щеше да реагира, а нямаше да чака БСП да дойдат на власт. Европа ни вярва, защото знае какво можем и вижда ясно какво постигаме. Ако у нас някой може и да повярва на Лъжата, в Европа място за пазарлъци и обвинения няма. Или работиш и ти помагат, или лъжеш и те санкционират. Няма как днес да си виновен за нещо, което утре друг ще сбърка. Резултати на ГЕРБ в еврофондовете са над 2 пъти по-добри от техните. В средата на 2009 г. бяха разплатени 1% от средствата, а в средата на 2016 – над 2.5%. Само за последните месеци вече са достигнали 7,5%. Това е значително по-добър резултат от средноевропейския. Имаме вече сключени договори за 36% от бюджета за България. Тоест над 1/3 от всичко, което имаме до края на 2020 г. В Европа всички държави, взети заедно, са успели да сключат договори за едва 17% от общия бюджет. Твърдението, че България е изправена пред опасността да бъде спряно финансиране по ОП “Околна среда”, е поредната подла лъжа от страна на БСП. Програма “Околна среда” не е застрашена от спиране. Ако г-жа Лъжа разбираше поне малко как работи ЕС, щеше да знае, че наказателните процедури нямат никаква връзка с еврофондовете. Това, което тя обаче много добре знае, е, че тази програма е важна за общините и отсега плаши хората с резултатите от невежеството на БСП. Още една от лъжите на Корнелия Нинова и БСП е, че страната ни не е изпълнила 12 от 45-те предварителни условия, залегнали в Споразумението за партньорство за програмния период 2014-2020. Предварителните условия, 45 на брой, с които така гръмко ни плашат, са всъщност реформите, които сме обещали на Европа да изпълним и които вече сме въвели. Ние вече сме докладвали като изпълнени 34 от тях, тоест те са напълно готови. Останалите 11 са изпълнени на 90% и остава само да бъдат финализирани и докладвани на ЕК. За това по правило България има срок до края на месец юни, т.е. работата е почти свършена, а докладването към Европа може да направи всяко правителство.

Още една лъжа на БСП е, че има опасност ЕК да спре плащанията по съответните програми. Европа не работи като БСП – със заплахи и всяване на ужас и страх. Няма как да има опасност Европа да ни спре парите. Или ни ги спира, или не. Когато ги спира, ги спира веднага и по всяко време. През 2014 г., когато дори в ЕС не можеха да търпят безобразията на БСП, парите на България бяха спрени. Повече от година след като не бяхме на власт. Дойдохме и само месец по-късно, когато демонстрирахме разбиране и воля да поправим техните грешки, плащанията бяха възстановени. Парите от ЕС следват резултати, а не думи. Затова и традиционно БСП не може да ги управлява.

Нека г-жа Лъжа посочи какво свършиха те през 2013-2014 г., когато управляваше правителството на Орешарски: какви европейски средства са спечелени и какви резултати са постигнати? Тогава, съпоставяйки ГЕРБ и БСП, ще се покаже кой работи за България и кой умее само да лъже”.