ГЕРБ депутатът Радослава Чеканска: Единствено и само с диалог ще излезем от политическата криза

  • Има твърде много работа не само в Кюстендилска област, но и на национално ниво – затова разбирам всеки порив на недоволство

  •  Най-трудната роля на жената днес е на балансьор – не съм там, където ми е най-уютно, а където има най-голяма нужда от мен

Народният представител от ГЕРБ-Дупница Радослава Чеканска е поредният гост в рубриката ни „Зад лицето на властта”. С нея разговаряме за работата й като депутат, за изхода от политическата криза у нас и за живота й като съпруга и майка.

– Как бихте се представили? Коя е Радослава Чеканска?

– Аз съм жена, съпруга и майка. По нищо неразличима от всички дами в тези житейски роли. А през 2018 година професионалното ми развитие се разгърна и до ролята на активен политик като народен представител в 44-тото Народно събрание. Обществените лица винаги трябва да имат ясна себеоценка и будно самосъзнание, за да могат да се представят обективно пред аудиторията си. Знам за себе си единствено, че не спирам да търся, да се движа, да се доверявам на вътрешното си чувство и да развивам своите компетентности. Но себеанализът ми се вижда абсолютно безполезен в случая, ако пренебрегна същинското отношение на хората спрямо мен и работата ми. За мен именно тяхната оценка е най-ключова и е своеобразен пътеводител за това в каква посока се движа аз! Поради това се старая да бъда винаги близо до хората.

– Преди години гимназиалната преподавателка по математика на президента Росен Плевнелиев каза, че древните гърци са обучавали своите управници първо на математика, защото човек без логическо мислене не би могъл да бъде добър политик. Вие сте завършили математика, след това и информатика. Това помага ли Ви в политиката?

– Много хубав въпрос. Всъщност на древните гърци дължим произхода на аксиомите, въз основа на които се доказва верността на по-сложни твърдения, наречени теореми. Те развиват първи необходимостта и идеята за „доказателствената“ математика. Предвид това има ли съмнение защо управниците им са толкова успешни? Математиката всъщност има огромна възпитателна роля – тя учи на постоянство и аналитичност. Държи човешкия мозък в кондиция, но нейният език е труден за разбиране. Математиката не е просто суров шаблон, тя е форма на социално взаимодействие, изчисления на формални и неформални доказателства и случайности. Това изречение е приложимо изцяло и за политиката. За да не прозвуча твърде философски, просто бих казала, че в работата си като народен представител и като математик държа най-вече на точността и законосъобразността. Хаотичността в обществената работа неминуемо води до пагубност.

– Повече от 100 дни парламентът работи под натиска на протести. Как се чувства един депутат в такива условия? Има ли нещо, за което гражданите не си дават сметка?

– Несъмнено е много трудно да се работи в такива условия на непрекъснато напрежение, политически интриги и световна дестабилизация вследствие на Covid-19. Очакваше се икономическите последици от вируса да породят дълбоко обществено недоволство. Опозицията се възползва от тази „вълна“ и заедно с олигархическите интереси намериха за подходящо броени месеци преди редовните парламентарни избори да яхнат протестите и съвсем да опитат да разклатят стабилността. На практика балансираме в две посоки – оцеляване на българската икономика чрез общите усилия на институциите от всички нива и поддържане на политическа дипломатичност с нашите партньори от ЕС и с опонентите ни. Работата ни е много повече от това, което гражданите виждат по телевизора, и много повече от това, което се съобщава. Всяко прибързано решение носи своите последствия, а още по-лошото е, че голяма част от протестиращите не могат да формулират ясно исканията си и да предложат алтернативен изход от ситуацията.

– Вие често помагате на хора от региона, като дарявате и лични средства за различни каузи и решаване на различни проблеми. Последният такъв ангажимент е поемането на разходите по очакъляване на една улица в Ресилово. Огорчават ли Ви обвиненията на протестиращите, като знаете колко много усилия полагате, за да сте в помощ на хората от областта?

– Далеч съм от мисълта, че сме успели заедно с моите колеги да постигнем максималните очаквани резултати за благосъстоянието на хората в Кюстендилска област. Проблемът всъщност е на национално ниво. Твърде много работа има все още и разбирам всеки порив на недоволство. Недоволството е процес, който ни е нужен, за да знаем в каква посока да насочим усилията си за подобряване на ситуацията и удовлетворяване на конкретните очаквания на гражданите. По-скоро съм огорчена в моменти, в които външни фактори ме възпрепятстват да съдействам като например тромави процедури, липсва на финансиране или липса на консенсус с трети страни.

– Виждате ли решение за излизане от политическата криза в страната? Вие какво бихте предложили в тази ситуация?

– Скоро в едно мое интервю споделих, че проевропейският път е единственият възможен за страната ни. Искам отново да го кажа. Единствено и само с диалог ще излезем от тази политическа криза. Българското общество сякаш все още е твърде неориентирано геополитически, а държавата пилее ценно време и ресурси да решава тези вътрешни противоречия и дори бих ги нарекла политически „битки“, вместо да напредва по същество. Не бива народът да дава властта на партии като БСП със скрита олигархична зависимост и история на управление, белязана с няколко фалита и несправедливи доживотни присъди. Както и на техни доказани през годините поддръжници. ПП ГЕРБ в момента понася естествените негативи от своето управление. Партията е като кокал, който опозицията се опитва да оглозга. В крайна сметка мисля, че този процес ще й подейства оздравително и прочистващо, така че до редовните парламентарни избори да излезем със същата демократична насока, но с още нови идеи и свежи сили.

– Работата Ви е свързана с обсъждания на важни законопроекти, със срещи с много хора. Как си почивате от напрегнатото ежедневие? С кого обичате да прекарвате времето си?

– Както се казва, природата е най-добрият лечител, а чистият въздух – нейната най-ценна билка. При първа възможност заедно със семейството ми се отдаваме на продължителни планински походи. Това е приятен начин да забавя темпото и да се откъсна от забързаното ежедневие. Планината ме зарежда, а Балканът като закрилник и символ на свободата ме кара да милея. Другото мое любимо занимание, което на мнозина е известно, са народните танци. Обожавам българския фолклор. Танците ме насищат с толкова положителни емоции, връщат ме към българските корени и ме държат физически мобилизирана.

– Кое Ви прави щастлива?

– Децата ме правят щастлива. Не само моите, а всички. Децата са символ на бъдещето и наш стимул да им оставим свят на мир, традиции и хубава храна, доколкото е възможно всичко това. Те са огледалото на нашето отношение към света, към политиката и семейството. Щастлива съм и когато вечер се прибирам удовлетворена от стореното през деня. Значи този ден е донесъл добро и за някой друг!

– Коя е социалната роля, в която се чувствате най-уютно – съпруга, майка, преподавател, депутат?

– Веднага мога да кажа коя е най-трудната роля на жената в нашето съвремие – на балансьор. Аз трябва да бъда еднакво отдадена във всички мои поприща, без да правя никакъв компромис с останалите житейски и професионални роли. Въпрос на мобилизация и нагласа е. Не съм там, където ми е най-уютно, а където има най-голяма нужда от мен. Благодарна съм на съдбата си, че имам възможността да бъда всичко това. Получавам огромно разбиране от семейството си за служебните ангажименти, които ме държат далеч от дома. Благодаря им от сърце!

– За какво мечтаете – като човек и като общественик?

– Това, което ни отличава едни от други, са нашите мечти. Мечтая си да остарея в добро здраве, за да мога да видя как младите продължават да пътуват по света, че са хванали юздите на собствената си държава и я водят напред. Всичко, за което мечтая, се свежда до българския национален просперитет, за да живеят нашите семейства спокойно и достойно. И не на последно място се надявам да видя българските училища и в най-малките кътчета в България пълни с деца, чисти и прогресиращи.

– Какво искате да пожелаете на хората от Кюстендилска област?

– На жителите на област Кюстендил желая предимно здраве и сполука в семействата им! Настъпва труден зимен период в условията на пандемия и се надявам, че всички ще преминем леко през това изпитание! Спазвайки препоръките на здравните власти, всичко ще бъде наред.

 Даниела ПЕТРОВА