ГЕРБ печели в София, Пловдив и Варна, БСП ще има кметове в Русе и Благоевград

Такива са данните от екзит пол на „Галъп интернешънъл“към 20ч.

В София

Йорданка Фандъкова води срещу подкрепената от БСП независима кандидатка Мая Манолова с 50,8% на 42,7 % при избирателна активност от близо 36,5 на сто и около 6,5% гласували с „Не подкрепям никого“.

При листите за общински съветници коалицията ГЕРБ-СДС има 131 536 гласа и ще има 27 съветници, а БСП – 72 667 и 15 мандата в общинския съвет.

В Пловдив

В града „под тепетата“ Борисов заложи изцяло на нов кандидат, след като досегашният кмет Иван Тотев не беше подкрепен за втори мандат. Здравко Димитров ще бъде новият градоначалник на Пловдив. Според данните от екзит пола той получава 60,4% Димитров победи с почти двойно по-голям резултат кандидата на ВМРО Славчо Атанасов -33,7%. чието явяване на балотажа изненада всички, тъй като се смяташе, че това ще е Даниела Каназирева.

При листите за съветници съотношението е 17 съветници от ГЕРБ срещу 7 от БСП.

Във Варна

кметът Иван Портних води на балотажа с около 62% от гласовете срещу близо 34 на сто за Костадин Костадинов от „Възраждане“ и около 4% бюлетини с „Не подкрепям никого“. Избирателната активност е около 27 на сто. На първи тур малко не му достигна на Портних. На балотажа се наложи с огромна преднина над Костадин Костадинов, който се прочу на европейските избори през май с изключително противоречив предизборен клип, в който се разстрелваха хора.

ГЕРБ ще има 18 съветници в местния парламент, БСП – 8, „Възраждане“ – 4.

В Благоевград

досегашният кмет Атанас Камбитов отстъпва на независимия кандидат, подкрепен от БСП, Румен Томов.

В Русе

кандидатът на БСП Пенчо Милков побеждава с около 60% от гласовете Диана Иванова от ГЕРБ, която взема 36 на сто, сочат данни от екзит пол на „Алфа рисърч“.

В Плевен

досегашният кмет Георг Спартански, издигнат от ИК „Община Плевен“, побеждава с 53% срещу 43% областния управител Мирослав Петров от ГЕРБ, показва още проучването на „Алфа рисърч“. „Гражданите на Плевен потвърдиха, че линията, по която вървим е правилна. Благодаря им. Плевен има лице и достойнство. Той не се предава“, каза новият стар кмет на града.

В Пазарджик за четвърти път кмет става Тодор Попов, който победи на балотажа представителя на БСП с разлика от около 20%.

Други големи градове, в които се проведе балотаж, са: Силистра, Ловеч, Перник, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Шумен, Видин, Добрич, Хасково.

35.80% или 1 430 691 българи са гласували на втория тур на местните избори в България от общо 3 996 304, имащи право на вот. Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 17:30 часа.

Общо 110 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК до момента за нарушения в изборния ден.

За Борисов изборите приключиха на първи тур, Радев се съмнява в честността на вота

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за него изборите са приключили още миналата седмица, като „двойно победи ГЕРБ“.

Президентът Румен Радев призова гражданите да гласуват масово, за да не допуснат купеният и корпоративен вот да определи тяхното бъдеще. Той покани ръководството на ЦИК, партиите, органите на реда, за да обсъдят всички пропуски в изборите и отстъплението от честността в изборния процес.

Като цяло изборният ден премина без особени нарушения. 9 хиляди полицаи бяха ангажирани с охраната на изборните секции на балотажа в страната. Общо секциите в страната са 7 хиляди. /БНР, БГНЕС