ГЕРБ предложи омбудсмана на Кюстендил Васил Иванов за председател на РИК, БСП не склониха

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Общественият посредник на Кюстендил Васил Иванов е предложението на ГЕРБ за председател на Районната избирателна комисия за предсрочните парламентарни избори.  Това беше и единствената кандидатура за мястото. Забележки към Васил Иванов отправиха червените, представени от общинския си председател Иван Каракашки. „Както винаги не постигнахме съгласие и ЦИК ще е тази, която ще назначи състава на РИК. Не беше постигнато съгласие за заместникпредседателското място. Него го искат трите партии – Реформаторски блок, „Атака” и ДПС.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Имената са адвокат Любомир Стоилков, инженер Иван Мишков и младата Александра Колева. Нямаше спор за секретарското място, ние предложихме Симеонка Манова. Решихме този път да не я предлагаме за председател, тъй като вече два пъти я номинираме и от ЦИК винаги не одобряват и назначават представителя на ГЕРБ. Във връзка с новото правителство директно си решихме да предложим Манова за секретар, като се надявахме, че ще има съгласие за сформиране на РИК. За голяма моя изненада ГЕРБ предлагат за председател общинския омбудсман Васил Иванов. Смятаме, че това не е добър ход. Той е обществен защитник, надпартиен и да се яви, предложен от политическа партия, не е добре. Но според мен нещата идват от това, че той мисля, че беше председател на Общинската избирателна комисия за местните избори“, коментира Каракашки.

„Направили сме си справка в ЦИК, няма пречка Васил Иванов да бъде председател на РИК. По времето, докато той е на мястото, ще трябва да излезе в служебен отпуск. Той е надпартиен, от нашата квота предлагаме и още един надпартиен – адвокат Константин Дингозов. Няма законови пречки, нито законови ограничения в тази посока. Предлагаме още един юрист – Десислава Ангелова, както и Десислава Стоянова – икономист от Дупница. Това е голяма община, там има много работа и в РИК трябва да имаме представител на този град“, заяви Михаела Крумова, упълномощен представител на ГЕРБ.

От АБВ залагат на Десислава Шопова, която беше и преди в състава на президентските избори. От Коалиция „България без цензура“ пък номинираха Ивайло Анастасов. Патриотите ще разчитат на Силвия Генкова. „РИК ще трябва да започне работа от 3 февруари. Все още не сме уточнили къде ще се провеждат заседанията – дали в областната администрация, или в общината, като при президентския вот“, коментира след края на консултациите областният управител Виктор Янев.

Снимките:

1 От ляво надясно Харалампи Златанов – директорът на „Въгледобив”-Бобов дол като представител на ББЦ, Иван Каракашки – общински председател на БСП, на задния ред Ивайло Анастасов от ББЦ

2  Михаела Крумова – представител на ГЕРБ и председател на ОбС-Кюстендил, до нея Харалампи Златанов