ГЕРБ-СДС сведоха глави пред паметника на Димитър Пешев в Кюстендил

Радослава Чеканска: Поклон пред един български политик, изправил се срещу Третия райх

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ – СДС Михаела Крумова, Иван Каназирски и Радослава Чеканска уважиха 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

С тържествени чествания Кюстендил отбеляза навършването на 80 години от спасяването на българските евреи. Церемонията уважиха и кандидатите за народни представители от ГЕРБ – СДС Михаела Крумова, Радослава Чеканска и Иван Каназирски.

Венец заедно с тях пред паметника на Димитър Пешев поднесоха и общинският съветник Красимир Петров, координаторът на Жени ГЕРБ Димитрина Христова и членове на политическата сила.

“Поклон пред паметника на Димитър Пешев – един български политик, изправил се срещу Третия райх! Човекът, който винаги е постъпвал по съвест и винаги в името на България и правото… Пример за поколенията със своята непоколебимост, противопоставяйки се твърдо за отмяна на заповедта за депортация на хилядите български евреи. На 9 март Кюстендил притихна, а стотици сведоха глава пред неговия паметник, отбелязвайки 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и Кюстендилската акция. Поклон!”, сподели кандидатът за народен представител Радослава Чеканска.
Венци и цветя на паметника на Димитър Пешев бяха поднесени от представители на местната и държавната власт, църквата, организацията на евреите “Шалом” в България, граждани и организации.

Присъстващите се включиха и в тържествено шествие до паметната плоча на почетния гражданин на Кюстендил Иван Момчилов, където положиха цветя в знак на признателност.

На 9 март 2023 г. се навършват 80 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България. За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала „Яд Вашем” за „праведници на света”.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!