ГЕРБ утвърди водачите на листи! Хр. Терзийски отново оглави 10-и МИР-Кюстендил, без изненади в Перник и Благоевград

  • Нинова сложи на последното 8-о място д-р Елена Гюзелева и зачеркна пътя на дупничани към парламента

  • Виктория Василева от ИТН атакува НС от две изборни листи

ГЕРБ и БСП утвърдиха водачите на листите си за парламентарните избори на 14 ноември. От “Има такъв народ” също обявиха имената на първите в списъка, които ще поведат кандидат-депутатите към поредния, трети вот през тази година.
Изпълнителната комисия на ГЕРБ официално каза “да” на водачите, а до 11 октомври окончателно ще бъдат утвърдени и целите листи във всичките 31 многомандатни избирателни района.
Сред първите в Югозапада няма изненади. Бившият вътрешен министър Христо Терзийски отново оглави листата в 10-и МИР-Кюстендил. На последните парламентарни избори от 11 юли той влезе в 46-ото Народно събрание и събра общо 55,02% от преференциите.
Бившият финансов министър Кирил Ананиев отново повежда листата за 14-и МИР-Перник, като на миналите избори той спечели 59,27% от преференциалния вот.
Бившият транспортен министър Росен Желязков отново ще атакува парламента от 1-ви МИР-Благоевград, като на миналите избори по данни на ЦИК той събра 31,76% от преференциите.
Националният съвет на БСП също одобри окончателното подреждане на листите, направено от областните съвети на партията. Както писахме, за Благоевградски избирателен район водач е проф. Георги Михайлов, за Кюстендил Бойко Клечков и за Перник – Стоян Мирчев.
В 10-и МИР станаха ясни и имената, които попадат на 2-ро и 8-о място в листата на Столетницата. Въпреки предварителните очаквания втората позиция да бъде за представител от гражданската квота – с решение на Изпълнителното бюро на партията то отново бе дадено на коалиционния партньор в лицето на партия АБВ. Така мястото се заема от кюстендилката Анита Пешева. Предложената от структурите в Дупница д-р Елена Гюзелева отива в изборната листа на последното осмо място. С това надеждите на социалистите от Дупница да имат свой представител в парламента остават зачеркнати . „Лидерът на БСП Корнелия Нинова не отчете възможността на избираемо място в кандидатдепутатската листа да попадне един от най-уважаваните лекари в областта в лицето на д-р Гюзелева за сметка на никому неизвестната в града ни Анита Пешева. Д-р Гюзелева е изключително силна кандидатура, тя е предложена и за Почетен знак на община Дупница заради спасяването на стотици човешки животи от Ковид-19. Но явно това не е достатъчно, за да получи висока оценка и от партийната лидерка Корнелия Нинова. Жалко!”. Така коментират местни социалисти решението на Изпълнителното бюро и подреждането на изборната листа в област Кюстендил, като с нескрито възмущение изразяват своето несъгласие.
От партия “Има такъв народ” също обявиха водачите на листи. Виктория Василева ще води две листи – тази в Благоевград и Кюстендил, а журналистът Станислав Балабанов отново е поставен начело на листата на ИТН от Перник. Той е водач и от Пазарджик.