Гергана Дяволска от Радомир със златен медал от турнир за млади физици

Сборен отбор на ученици от Радомир и Перник надви силната конкуренция на тимове от НПМГ на национален турнир.

Гергана Дяволска, която е единадесетокласничка в СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Радомир, спечели златен медал на националното състезание “Турнир на младите физици”, което се проведе от 5 до 7 февруари 2021 г. в град Перник. Състезанието е отборно, като в спечелилия първото място отбор “Еврика” взеха участие още и Александра Найденова – 11-и клас от ГПЧЕ „Симеон Радев“ – Перник, която бе капитан на тима, както и Деян Тасев – 9-и клас от ПМГ „Христо Смирненски“ – Перник.

Победата на тима от Радомир и Перник има още по-голяма стойност, тъй като е постигната в условията на сериозната конкуренция на отбори от Националната природо-математическа гимназия “Акад. Любен Чакалов” в София.

Отбор “Еврика” е спечелил общо 48,45 точки като комплексна оценка в рамките на състезанието, в което всеки участник е бил в три различни роли – докладчик, опонент и рецензент. Състезанието се е провело в рамките на два дена, като във втория от тях участниците е трябвало да боравят изцяло на английски език със сложната физическа терминология.

“За да спечелиш такъв турнир, трябва да имаш интерес към физиката, да си изследовател по природа, да си привърженик на практическата работа”, споделя Гергана Дяволска, която учи в специлност “Приложно програмиране” в радомирската гимназия и все още обмисля дали да кандидатства в университет със своята специалност, или с физиката, която много обича. На състезанието в Перник тя е избрала да развие тема, озаглавена “Бушон”, като се е справила успешно с аргументацията си защо е използвала различни сплави, умело балансирайки между теорията и практиката. Според Гергана състезанието по физика развива умението за работа в екип на младите хора, прави ги взискателни към себе си и спомага за способността им да отстояват своята гледна точка и да приемат чуждата.

“Тези състезания са ценни, тъй като в страната има недостиг на инженерни кадри, а участниците в тях се приобщават към природните науки. Чрез тях се събужда интересът на учениците за практическа изследователска дейност, а не просто за наизустяване на материята”, твърди Антонина Стоянова – учител по физика и астрономия в СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Радомир.

Днес директорът на СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Радомир Маргарита Ананиева връчи грамоти за постижения и принос в развитието на физиката на Антонина Стоянова, както и на златната медалистка от турнира Гергана Дяволска. “Изключително съм горда от успеха на тандема Стоянова-Дяволска – и като директор, и като преподавател по физика. Ще продължа да ги подкрепям по всякакъв начин и при следващи състезания. Приемам радушно иновативните решения от тяхна страна. Надявам се това да е само началото на поредица от победи на отбора на национални и международни състезания”, заяви Маргарита Ананиева.

Като част от разширения национален отбор сборният отбор на Радомир и Перник е получил покана за участие в международно състезание – турнир на младите физици, което ще се проведе в Грузия тази година.