Гергов: Сашо Дончев поиска срещата с Цацаров, донесе папка

Не се приемам за жертва. За мен това е чисто политически ход – някой търси дивиденти и някой трябва да плати сметката, смята бизнесменът

Сашо Дончев поиска да се види с главния прокурор и му донесе папка, заяви бизнесменът от БСП Георги Гергов по повод ЦУМ-гейт.

“Георги Гергов не може да бъде жертва, не се приемам като такава. За мен това е чисто политически ход – някой търси дивиденти и някой трябва да плати сметката. Няма ненаказано добро, аз съм най-малко виновния, който е най-много потърпевш”, заяви още той пред bTV по повод срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

Гергов разказа, че Дончев поискал да се види с него в офиса му в ЦУМ и го помолил да се опита да направи среща с Цацаров. Набрал по телефона още в същия момент и уговорили разговорът да се проведе в 12 часа на обяд на другия ден в офиса му в ЦУМ.

Самият Дончев вече заяви, че е бил поканен на срещата и обясни, че е показал на главния прокурор писмо, което получил от прокуратура с искане за информация по подадения от него сигнал до ЕК срещу БЕХ, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и „Газекспорт“. По думите му само попитал дали натискът върху него е заради това писмо.

„Защо Цацаров да иска среща със Сашо Дончев? Не може да носиш папката вътре в джоба си и да казваш обратното, че ти не си искал тази среща, че той те е заплашвал”, каза Гергов. По думите му въпросната папка е съдържала „три желания” от Дончев.

“Цацаров му отговори, че това е частен случай и че не може да помогне. И толкоз. Разговорът беше съвсем нормален, човешки. Недоумявам този ход на Сашо Дончев”, допълни Гергов. Той уточни, че не е видял какво има на листите, които носел собственикът на “Овергаз” и в. “Сега”, но уточни, че главният прокурор ги прибрал в джоба си.

„Много съжалявам, че направих тази среща и повече никога няма да си слагам главата на такъв обстрел за някой си. За мен това е ненормално. Ненормална ситуация. Цялата тази помия е върху главата на главния прокурор и разбира се, върху Бойко Борисов и върху много други хора. Чувствам се употребен”, каза още Гергов.

Предаден от Нинова

По повод оставката, която беше принуден да подаде от Изпълнителното бюро на БСП, бизнесменът коментира, че не се чувства като жертва, а по-скоро предаден.

“Корнелия Нинова ме предаде. Аз съм застанал зад нея на конгреса, година и няколко месеца съм бил до нея плътно. Покривал, подпирачка – бил съм достоен човек”, категоричен бе Гергов. Той коментира и думите на друг виден социалист – Румен Овчаров, когото сам посочи като замесен. Бившият енергиен министър категорично отрече това, заяви, че бизнесменът го е заплашил и хвърлил на кучетата, а в кабинета му се е случвала “паралелна държава”.

“Този ми говори тези неща? Той говори за паралелна държава? Той с Корнелия Нинова? Двамата? Аз не съм участвал в нито един кабинет, не съм бил министър, бил съм през целия си живот в частния бизнес. Точно той няма право да ми говори за паралелна държава”, ядоса се Гергов.

Той разказа също, че е лобирал за Нинова пред Сергей Станишев да не я уволнява, когато беше премиер.

Още когато подаваше оставката си Гергов заплаши, че ще отвори Кутията на Пандора за Нинова и сега призова:

„Време е да се отворят икономическите досиета”. Той заяви още, че лидерката на левицата е присъствала на срещи в неговия офис, но не поясни с кого. Издаде обаче, че преди около 10-тина дни Нинова се срещала с Цацаров, като за това знаел лично от нея.

Гергов директно защити главния прокурор, като заяви, че е “серт, но честен и почтен”, затова и Бойко Борисов го харесвал.

Загубен вот заради “коментарите за демокрацията и качването на коня”

Гергов атакува Нинова и за управлението на партията и загубата на изборите.

“Коментарите за демокрацията и качването на коня ни доведоха до това да имаме 80 депутати. Да, 80 сме устроили, а този 1 млн. – какво го правим? Били сме конструктивна опозиция – това, което обещавахме, тези програми, няма как да ги изпълним”, каза Гергов по повод парламентарните избори. Той подчерта, че партията не е Нинова, не е негова, а на много честни хора.

“Това, че тя се качи на шейната – аз съм готова за премиер, ще стана премиер и хората видяха за какво става въпрос…”, допълни бизнесменът.

Той добави, че ще остане член на БСП независимо какво се случва. По думите му обществото не било готово да приеме такива успели и богати хора като него.