Героят на Сандански! Наградиха военния, спасил живот, докато става татко

С почетен знак на община Сандански и икона бе награден мл. сержант Атанас Секулов, който минути преди да стане баща за втори път, спаси човешки живот. Той гостува на кмета Атанас Стоянов, който го посрещна с благодарност и огромно уважение. “Мл. сержант Атанас Секулов е наш съгражданин, с когото всички трябва да се гордеем. Той е пример за подражание за подрастващото поколение. Достоен българин, който изпълва със смисъл думи като сила и чест, като добродетелност и съпричастност. Всички те – недостатъчни, но описващи доброто дело, което извърши. Щастлив съм, че има хора като Атанас Секулов и те са част от нашето общество!”, каза кметът.

Припомняме, военният спаси живота на припаднал мъж в търговски обект. Минути по-късно младши сержант Атанас Секулов получил и радостната новина, че му се е родила дъщеря. той завел съпругата си в клиника, където трябвало да роди. След това отишъл до хранителен магазин, за да купи почерпка за колегите си. Излизайки от магазина, обаче чул писъци на жени и видял, че на пода лежи млад мъж.

“Явно като е паднал, си е глътнал езика, не знам какво се е случило. Имаше човек над него. Пробваше постоянно да му отвори устата, той беше заключил челюстта. Видях го, че прежълтява, посинява, не може да диша момчето”, разказа младши сержант Атанас Секулов. Тогава младши сержантът се сетил за нетрадиционен метод за спасяване в подобни ситуации. “Свалих му веднага боти носеше, дълги обувки, чорапа, ухапах го един път силно, не става нищо. Викам „тоя метод не работи”. Още един път силно и тогава усетих как трепна, кракът му трепна. И този човек, който беше над него, вика „готово, готово, пое въздух”, разказа пред БНТ Секулов. По-късно дошла и линейка, която транспортирала спасения младеж в болница. Заради бързата реакция на военнослужещия той е добре, а семейството му благодарило. Минути след това младши сержант Секулов получил обаждане от съпругата си, че е станал баща за втори път. “Много емоции, доста хора ми звънят, приятели, колеги, постоянно. Не можах да спя цяла нощ”, казва той. Атанас Секулов е в редиците на българската армия от 14 години. Многократно е участвал в международни и полеви обучения.