Гешев в Дупница: Отваряме стари досиета срещу Капланов (ВИДЕО)

  • Петьо Кюркчийски след издирването с делтапланер: Близките на изчезналия Янек заслужават да разберат какво е станало

 

„Започнаха проверки на много обекти и заведения в Дупница. Това е рутинна дейност на прокуратурата, но основно се проверява бизнесът на обвиняемия Капланов. Извършва се планова проверка в Районното управление в Дупница”, съобщи главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в града във връзка с продължаващото разследване за изчезването на Янек Миланов. Инспекцията на работата на местната полиция се извършва по искане на министъра на вътрешните работи.

Иначе в Дупница Иван Гешев разговаря с районните прокурори и се запозна с хода на издирването на изчезналия преди месец  дупничанин. “Работи се по няколко дела, свързани с лицето Капланов, проверяват се стари случаи или студени досиета, както ги наричате медиите. Причините са много. Те присъстват в почти цялата страна, в провинцията. Това са изградени през годините местни зависимости. Когато гледаме американски филми, виждаме, че когато не може да се оправи щатският шериф, идва федералният – когато местната структура не може да се оправи, идват специализираните и имат компетентност в цялата страна. Досега имаше хора, които се смятат за недосегаеми. Няма да обяснявам, че когато живееш в някой град, си съученик с някого и така редуцираш поведението си. Ще се постарая тези местни зависимости, за които говоря от две години, да бъдат прекъснати в някаква степен”, каза главният прокурор и увери, че по случая с изчезването на Янек работи огромен ресурс на МВР.
Продължава претърсването на големи по площ територии край Дупница. В издирването е включена и конна полиция, а в сряда ще бъде претърсена още една местност. „Претърсиха се 120 кв. км, но периметърът ще бъде разширен. Това изисква огромен технически и кадрови потенциал. Мога да уверя, че се прави всичко възможно да се разреши този случай. Ако нямаме надежда, трябва да спрем да работим. Няма да се откажем, ще работим колкото трябва, ще влагаме кадри и ресурси, за да можем да си свършим работата по отношение на това лице Капланов. Поел съм ангажимент към брата на Янек – Марио. Ще следя лично този случай, това дело ще се наблюдава колкото е нужно и ресурс в случая има, има и застрашени лица, които ще бъдат охранявани като „защитени свидетели“. Не мога да реша всички проблеми, но за този съм се ангажирал и ще се постарая местните зависимости да приключат”, каза още Гешев.

„Близките на изчезналия Янек Миланов заслужават да разберат какво се е случило с него. Не е възможно здрав, прав човек просто така да се изпари”. Това заяви за „Вяра” парапланеристът Петьо Кюркчийски, който се включи доброволно в акцията по издирването на 43-годишния мъж. Кюркчийски и криминалист от Дупница са излетели с делтапланер сутринта във вторник около 8 часа от летището край село Крайници. „Полетът премина нормално. За един час и нещо обиколихме доста голям район. Първо летяхме над Яребковица, след това се спуснахме по-ниско по терена, облетяхме полета, водоеми, изоставени къщи по направлението Дупница-Яхиново, след това Червен брег-Крайници, Самораново, Ресилово и след това отново се приземихме на летището при Крайници.

Идеята ми бе да се огледа районът от високо. Да се облетят водоемите в околностите, да се видят обекти, например фургони по горите, за които човек не би могъл да има представа, ако не е ходил там и не познава околностите. Би могло да има места, на които потенциално да се държи заложник. Нямаше нищо необичайно по време на полета”, допълни Кюркчийски, който има богат летателен опит и стотици пъти е кръжал над региона.

От въздуха криминалистът е направил заснемане – детайлни снимки и видео на огромни по площ терени, които са доста трудни за обикновен обход. „Така мисля, че спестих доста време и ресурси на полицията. Заснетото от въздуха може да бъде доста полезно на разследващите като информация. След два дни заминавам за чужбина, но дотогава, ако полицията има нужда от мен, съм на разположение”, каза още парапланеристът. Той призна още: „Не мога да съм настроен позитивно към случая. Когато един човек липсва вече един месец, едва ли е държан като заложник например. Но аз съм за това да се направи всичко възможно близките му да разберат какво се е случило”.

43-годишният Янек изчезна безследно късно вечерта на 31 юли. Последно е засечен от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата.
Засега досъдебното производство за отвличането на Янек се води срещу неизвестен извършител.

 

https://www.facebook.com/THESkyHiker/videos/10217174483660601/

 

 

https://www.facebook.com/THESkyHiker/videos/10217174376217915/

 

 

https://www.facebook.com/THESkyHiker/videos/10217174234054361/