Гешев в Пиринско: Прокуратурата и местната власт са единствените стабилни институции

Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе работна среща с прокурори от Окръжна прокуратура-Благоевград, Районна прокуратура-Благоевград и със следователи от Следствения отдел при ОП-Благоевград.

На срещата главният прокурор подчерта, че прокуратурата като една от последните останали стабилни институции в държавата трябва да направи всичко възможно да противодейства на нарастващата престъпност и да защити сигурността и правата на българските граждани.

В хода на разговорите бе обсъдена работата на магистратите в региона и изпълнението на приоритетите на прокуратурата за противодействие на конвенционалната (битовата) престъпност, мерките срещу разпространението на наркотични вещества и др. С оглед зачестилите пътнотранспортни произшествия, предизвикани от шофьори след употреба на алкохол и наркотици, акцент в разговорите бе спецификата в разследването на престъпленията по транспорта.

Иван Гешев благодари на прокурорите и следователите за работата им през годината и ги призова да бъдат активни в диалога с гражданите и представителите на местната власт.

По-късно главният прокурор се срещна с ученици от няколко училища в Петрич. Става дума за инициатива на прокуратурата, свързана с регулярни беседи. Под формата на открит урок Гешев разговаря с подрастващите по наболели теми, касаещи разпространението на наркотици и порнографски материали с деца. Обсъдена бе и войната по пътищата, в която загиват и млади хора.

Гешев акцентира върху работата на прокуратурата с местната власт и гражданите. Кметовете знаят най-добре какви са локалните проблеми, каза още на брифинг в южния град Иван Гешев.

Главният прокурор съобщи, че ще има развитие по случая с разпространението на порнографски материали с деца в Интернет. Националната следствена служба работи усилено, увери Иван Гешев.

Той заяви, че ще се работи по всички възможни версии за изчезването на малкия Сашко от Перник, който след 9-дневно издирване бе открит в събота. “Щастлив съм, че приключи благополучно. Конкретните наблюдаващи прокурори и следователи извършат обстойно разследване с цел изясняване на обективната истина, къде се е намирало 9 дни. Логично е да се провери и версията дали е държано някъде против волята му. Всичко е въпрос на доказателства“, посочи още той.

Главният прокурор Иван Гешев трябваше да пътува и за  Сандански, но от кабинета му съобщиха, че поради неотложен ангажимент насрочената среща-разговор в Дома на културата се отменя.