Гешев от Кюстендил: Няма данни за престъпление от полицаи и магистрати по случая “Семерджиев”

Обект на хакерска атака е българската държава, заяви главният прокурор

В прокуратурата не са постъпили материали за престъпления на полицаи или магистрати по случая с Георги Семерджиев. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Кюстендил. Там той коментира и исканията за оставката му, като подчерта, че това се правело “за да се постави на негово място човек, удобен на олигархията”.

Иван Гешев широко застъпи темата за пътното законодателство, той посочи някои конкретни промени, които според него биха имали ефект. Така например Гешев заяви, че ако държавата отнема в своя полза автомобилите на пияните и дрогираните шофьори, броят на пътните инциденти може да спадне драстично.

Според обвинител номер едно е крайно необходимо да се направи мащабна промяна в пътното законодателство, като инициативата за това трябва да е не на прокуратурата, а на държавата.

“Защото държавата гони, благодарение на българските закони, а трябва нарушителят да гони, включително и престъпника, евентуалния извършител на престъпление. Държавата гони, първо да ти състави акт, после да ти връчи постановление, после да ти вземе парите, и тя давността изтича”, каза Гешев.

Той посочи вчерашната катастрофа, при която в столицата загина 19-годишно момиче, като пореден пример за нерешените проблеми в пътното законодателство.

За случая с Георги Семерджиев, Иван Гешев заяви, че в компетенциите на МВР, а не на прокуратурата, е да посочи имало ли е полицейски чадър над Семерджиев и кои точно са служителите, които са го осигурявали.

“Не ми е известно да сме уведомени за данни за извършено престъпление от полицаи или от магистрати, свързани с този случай, няма как отговорността да бъде прехвърлена към българската прокуратура, ако някой евентуално не си е свършил работата. Ясно е, че полицаи ескортират пияни и дрогирани шофьори”, коментира Гешев.

Главният прокурор за пореден път заяви, че не обръща внимание на призивите да напусне поста си.

“Познавам прокуратурата и не може да ме накарат и да ме помолят за каквото и да е, това е проблемът, трябва им някой зависим, каквито може би някога сигурно е имало. Аз докато съм главен прокурор, няма да съм такъв. Реална правна реформа! Реална! А не измислена, за да може някой да си сложи човек, който е удобен на олигарсите и задкулисието, и тогава всичко ще цъфне и върже”, отговори главният прокурор на въпрос за поста му.

Гешев засегна и темата за мигрантския натиск, като беше категоричен че такъв има. Даде и пример. “Болниците в Бургас са пълни с неустановени загинали лица, които ловците намират в гората. И не могат да бъдат освободени, понеже не могат да установят самоличността им”, каза той.

Главният прокурор потвърди, че хакерските атаки идват от руския град Магнитогорск. Софийска градска прокуратура е възложил проверка, работи се с ГДБОП и ДАНС.  Според него обект на атаката не е Президентството, а българската държава. И то българската държава като част от европейското семейство.

„Обект на тези хакерски атаки са множество министерства, включително министерство на вътрешните работи, министерство на отбраната, министерство на правосъдието, Конституционния съд, много други министерства. Това е сериозен проблем. Той е очакван“, каза още Иван Гешев.

Според Главния прокурор на всички е ясно, че България е част от европейското семейство и защитава съответни основни и демократични ценности – правовата държава и върховенството на закона. „За нас е ясно, че след като защитаваме тези ценности и сме ясно позиционирани в това отношение, да има и последствия, а това е част от тези последствия. Ние ще си свършим работата да защитим българския национален интерес и този на евроатлантическите ни партньори.“, каза главният прокурор.

Два месеца е срокът за разследване на хакерската атака, но той може да се удължи. Това е преценка на наблюдаващия прокурор. Никой обаче няма желание да не работи активно при тази ситуация, каза още главният прокурор.

На въпрос би ли си подал оставката като главен прокурор, ако това е начин да се състави правителство, Гешев отговори: “Ако това е съдебна реформа и това е най-важното в държавата, за да се състави правителство – халал ви на тая реформа. Ако това е така, то е белег на политическа немощ. Според Гешев проблемът не е дали ще си тръгне или не главният прокурор, а да “сложат прокурор, който да е зависим”.  Гешев каза още, че ще се оттегли, когато му свърши мандатът.

Според главния прокурор българското законодателство не се е променило през последните 30 години, в съответствие с европейското. “Трябва да се насочим към решаването на причината, а не към последствията”, коментира още той, изтъквайки войната по пътищата, мигрантския натиск, телефонните измами и битовата престъпност. Според някои няма мигрантски натиск, но болниците в Бургас са пълни със загинали, които ловците намират в гората и не могат да бъдат освободени, защото нямат установена самоличност”, каза още Гешев. Той изтъкна, че не обвинява министъра на вътрешните работи или колегите си от МВР, но за преодоляването на такива проблеми трябва “реална, а не измислена правна реформа”.
Главният прокурор връчи в Кюстендил сертификати на магистрати, преминали обучение за разследване на престъпленията против дивата природа.