Глобяват концесионера на разорания плаж “Смокиня” с 3856 лв.

Глоба от 3856 лв. налага Министерството на туризма на концесионера на плаж „Смокините-север“ заради нарушение на плажната ивица. Санкцията е в размер на 5% от годишното концесинонно възнаграждение за 2021 г.

След сигнали на жители на Созопол за разорани дюни на плаж “Смокиня” служители на Министерството на туризма са извършили проверка на място на 14 април т.г. Установено е, че по цялата си дължина плажната ивица е с нарушена повърхност от следи на верижна техника. В южната част е оформен правоъгълен участък, където повърхността е заравнена и са оформени бразди. Отнетият пясък от този заравнен участък е насипан върху пясъчните дюни.

Още преди проверката министърът на туризма Марияна Николова заяви, че не са внасяни промени в схемата за разполагане на търговски обекти на плажа, която е одобрена през 2018 г.

“Констатирането на неестествено състояние на морския плаж след преминаване на верижна техника представлява неспазване на екологичните норми, свързани с опазване на естествения ландшафт по начин и със средства, недопускащи вредно въздействие, необратими изменения и увреждане”, посочват от Министерството на туризма.

Окръжната прокуратура на Бургас също е започнала проверка.

Преди няколко дни концесионерът на плаж “Смокиня-север” Иван Алексиев заяви, че след зимния сезон всички заведения били паднали, затова взели решения да ги подменят. “Говорихме със собствениците, те са преместваеми, да ги изнесат. Тези заведения са на 16-17 години, преди тях е имало други и други”.

Според сигналите на недоволните граждани обаче разораването на плажа е заради предстоящо изграждане на дискотека, част от известна верига.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев уточни пред БНР, че при тях е постъпило уведомление за строителни дейности с тежка механизирана техника на 15 март с цел плажът да се почисти и да се подготви за новия сезон.