Глътка въздух! „Беласица” победи дубъла на „Пирин” (Благоевград)

Мачът от междинния 11-и кръг за първенството на ЮЗ трета лига между отборите на „Беласица” и дубъла на „Пирин” (Благоевград) се игра на стадион „Цар Самуил”. Още след първия съдийски сигнал на Стоян Арсов футболистите на домакините обсадиха вратата на гостите, но действията им бяха доста прибързани и до отбелязване на гол не се стигаше. Атакуваше се повече по фланговете, като често отдясно се включваше и Атанас Чепилов в ролята този път на десен защитник, заел мястото на контузения Александър Смилков. В 8-ата минута при поредна атака на домакините Живко Димитров уцели страничната греда зад вратаря Александър Марковски. След пропуски на Димитър Иванов на два пъти, Лъчезар Давков и Кирил Киров, вече се виждаше, че гол през първото полувреме за отбора на „Беласица” няма да има. В 43-тата минута бившият футболист и талант на „Огражден 1955” (с.Първомай) Мариан Вангелов се възползва от груба грешка отзад на домакините и прати топката в мрежата на домакините за 0:1.
На почивката старши треньорът на „Беласица” Саша Симонович направи качествен и обстоен анализ на играта от първата част и даде указания как да се излезе от този негативен резултат. През второто полувреме играта на футболистите на „Беласица” беше далеч по-качествена, с повече агресия и резултатът не закъсня. В 47-ата минута Патрик Попов възстанови равенството. В 50-ата минута Кирил Киров центрира в наказателното поле на гостите и там Йордан Тодоров със страхотен шут едва не скъса мрежата на гостите за 2:1. Третото и последно попадение за отбора на „Беласица” отбеляза Кирил Киров, който се възползва от избита топка от защитата на гостите и със страхотен шут от около 22-23 метра накара вратаря Александър Марковски да вади кълбото за трети път от мрежата си. И ако не бяха пропуските на петричките нападатели, то този мач можеше да завърши с далеч по-голяма разлика в полза на домакините.
След мача Симонович сподели следното: „Заради контузени и наказани футболисти бях принуден да направя смени, като някои от наличните футболисти заеха и непривични за тях постове. Чепилов зае мястото на контузения Александър Смилков, Симеон Бояджиев върнах отзад заедно с Вальо Костов, Марти Таушанов влезе в ролята на дефанзивен халф, за да може да захранва колегите си пред наказателното поле на гостите с удобни топки. На два пъти Кирил Киров, Димитър Иванов, Лъчезар Давков и Патрик Попов направиха непростими пропуски и това бе причина да не победим „Пирин 2” с по-голям резултат. Доловен съм от старанието на момчетата, които още от първата минута тръгнаха да бележат гол, но невинаги се получава това, което желаеш. По-важното е, че с тази победа отново се върнахме на второ място и дишаме във врата на лидера „Балкан” (Ботевград), на когото ще домакинстваме в събота”.
Този мач изгледа кметът на община Петрич Димитър Бръчков. Тук бе и бившият треньор на „Беласица” Иво Тренчев, който бе в компанията на Георги Петров.
Следващият мач на отбора на „Беласица” (Петрич) от 12-ия кръг за първенството на ЮЗ трета лига ще бъде в събота на стадион „Цар Самуил” от 16 часа срещу „Балкан” (Ботевград). Този двубой е от изключително важно значение най-вече за домакините, които само при победа могат да скъсят разликата от 6 точки. Ненапразно този мач ще бъде ръководен от международния съдия Волен Чинков, подпомаган от Денис Соколов и Димитър Добромиров, 4-ти съдия Георги Спасов, делегат ще бъде бившият елитен арбитър Кънчо Димитров. В момента положението в „Беласица” не е много розово. Атанас Димитров се готви самостоятелно без топка и отпада от сметките на наставника си за съботния двубой. Александър Смилков също не тренира заради невъзстановена контузия. Не се появиха на първата тренировка за съботния двубой Йордан Тодоров заради контузия в глезена и Патрик Попов заради болки в бедрото. Единственото радващо е, че изтече наказанието на Мартин Русков. При това положение обстановката в отбора стана още по-тежка поради липсата на достойни заместници по известни причини -недобрата селекция, направена през лятната пауза. В същия момент старши треньорът на „Балкан” Иван Редовски може да разчита на абсолютно всички свои футболисти, които до момента имат 10 победи, като последната постигнаха над коравия отбор на „Гранит” (Владая) в изминалата сряда и ненапразно са едноличен лидер в таблицата с 30 точки. При това положение наставникът на „Беласица” Саша Симонович е поставен в много тежка ситуация и със сигурност пред вратаря Кирил Георгиев в защитния вал ще разчита на Атанас Чепилов, Валентин Костов, Мартин Русков и Аспарух Шамкалов, диспечерските функции ще поеме Симеон Бояджиев, в халфовата линия ще оперират Марти Таушанов и Божидар Янков, а напред – Живко Димитров, Кирил Киров и Димитър Иванов. Възможни са размествания в последния момент, ако Йордан Тодоров и Патрик Попов почувстват, че могат да вземат участие в този тежък двубой и макар и със стиснати зъб да помогнат на отбора си.

Ташко СУЛЬОТОВ