Глътка чист въздух за Перник!

Пуснат е Първи участък от оросителната инсталация на сгуроотвала “Седми септември”

Изграден и пуснат в експлоатация е Първи участък от оросителната инсталация на сгуроотвала “Седми септември”, съобщиха от “Топлофикация Перник”. Дейността е предприета във връзка с получените сигнали за запрашаване на въздуха от повърхността на сгуроотвала и в изпълнение на предписанията на компетентните институции.
Два дни преди това са омокрени участъци от шламохранилището с помощта на водоноска, разстилана е почва върху терени от западната част на депото. Процесът се ускорява с помощта на допълнителна техника. Доставени са още мобилна помпа, тръбопроводи и разпръсквачи за изграждане на повече звена на инсталацията за оросяване на сухи участъци от шламохранилището.
През следващите дни ще се изграждат нови участъци от оросителната инсталация и ще се насипва почва в северната и в западната част на депото. Поради значителната площ – 450 дка, дейностите по насипване ще продължат и през следващата седмица, уточняват от “Топлофикация”.
На 7 май миналата година се скъса дига на шламохранилището “Седми септември”, което доведе до прекратяване на експлоатацията му. Скоро след това сгуроотвалът трябваше да бъде рекултивиран.
Преди дни сдружението “Дишай, Перник” алармира, че депото все още не е рекултивирано и отпадъкът от горенето на въглища при всеки по-силен вятър се носи над града.