Гл. ком. Николай Николов: Под 10 % е вероятността пожарът, който гори в близост до границата с Р Северна Македония, да премине на наша територия

Под 10 % е вероятността пожарът, който гори в близост до границата с Р Северна Македония, да премине на нашата територия. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главан дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” пред журналисти в благоевградското село Габрово. Той отбеляза, че е на посещение в Благоевградска област по поръка на министър – председателят Стефан Янев, който е поискал да бъде извършена оценка на обстановката , както и да се направи организация за своевременна реакция, ако все пак огънят премине на наша територия. „В момента границите на пожара са на около 4 км от нашата граница. Активните огнища са на 7.5 км. Какво правим, за да не допуснем пожара – на първо място имаме изнесен пост от 25 пожарникари в Р Северна Македония .Основната им задача, освен да запазят двете села в непосредствена близост до България, е да пазят и източни фронт, за да не дойде пожарът и при нас”, каза още гл. ком. Николов.

Освен това по българо – македонската граница се извършва денонощно наблюдение с термокамери. Също така 75 човека – гранични полицаи и горски служители са разположение равномерно по територията на цялата границата. „Те имат за задача да наблюдават и подпомагат дейностите на булдозера, който започна да разширява пътя като естествена упора. Всичкото това е докладвано на президента. Уверил съм го, че се прави всичко възможно, за да не влезне при нас пожарът. Под 10 % е вероятността огънят да премине на наша територия, поне това ме уверява ръководителят на екипа български пожарникари в Р Северна Македония. Фронтът на пожара в Македония е около 13 км.”, коментира още гл. ком. Николов.

Той добави, че работата на българските пожарникари в РСМ се оценява високо. „Докладите сочат, че нашите пожарникари се справят много добре в Македония, запазили са две села от опожаряване”, посочи той.

От своя страна областният управител Николай Шушков коментира, че за сега няма опасност пожарът да премине на българска територия, но все пак ситуацията се следи, а противопожарните служби са в готовност да реагират незабавно.

Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие посочи, че три са основните огнища на пожара в Р Северна Македония. Той определи като тежка ситуацията в нашата съседка, но отбеляза, че на този етап няма основания за притеснение от българска страна.