Говорителят на Кремъл: Путин и Радев не са договаряли газопровод

Руските медии пак пишат колко е загубила България от спирането на “Южен поток”, но “влакът вече е заминал”

 

По време на вчерашните си преговори президентът на Русия Владимир Путин и българският му колега Румен Радев не са си поставяли задача да договорят доставки на газ, съобщи в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. “Вчера нямаше задача да се договорят за газа, всъщност никой не се и опита”, каза той пред журналисти.

“Проявява се предишната заинтересованост на България към това да е съпричастна към крупни енергопроекти, международни. Знаете, че съществуват проекти, които сега са в стадий на реализация”, каза Дмитрий Песков, визирайки вероятно “Турски поток”.

“Българската страна проявява определен интерес, но никакви конкретни разговори на този етап не са водени и не можеше да се водят, такава задача не е стояла”, отбеляза Песков.

Темата за възобновяването на спрения газопровод “Южен поток” като “Български поток” бе повдигната от Радев пред медиите веднага след пристигането му в Русия. При съвместните изявления на двамата държавни глави обаче не бе казана и дума, свързана с газа. Въпреки това възкресяването на подводната тръба от руското крайбрежие на Черно море до Варна стана основен акцент от коментарите на руските медии за визитата на Радев с твърдения колко много е загубила България от прекратяването му.

Русия не е срещу възобновяването на “Южен поток”

Сайтът “Вести.ру”, цитиран от руското посолство в София, информира: “По време на визитата си в Русия президентът на България Румен Радев отделно засегна темата на директните доставки на газ от Русия. Такива бяха плановете в рамките на проекта “Южен поток”. Русия обаче бе принудена да се откаже от тях заради противодействието на Еврокомисията. Впрочем Москва не е против възобновяване на проекта.”

Руският енергиен министър Александър Новак коментира, че сега Русия реализира “Турски поток”, а България проявява интерес за транзит на газ през нейна територия и работи по проект за газов хъб. Русия е готова към по-нататъшното енергийно сътрудничество при условие на стриктни гаранции от страна на ЕС и българските власти, казва Новак.

Песков припомни констатацията на двамата лидери, че “след проточила се пауза е бил подновен контактът на най-високо равнище, който ще бъде продължен”.

Русия и България имат “много общи теми за икономическо сътрудничество, също както преди личи интересът на България да бъде съпричастна към големи международни енергийни проекти, но това е отделна тема, изискваща гаранции от българска страна”, заяви още говорителят на Путин.

Срещата на Радев с Путин, която се оказа подгряваща на предстоящата визита на българския премиер Бойко Борисов в Русия, бе широко коментирана от руските медии, повечето от които избраха дежурния снизходителен тон към страната ни.

“България много иска пак да се сприятели с Русия”, пише “Нюз.ру”.

Българският лидер “пристигна при Путин за тръбопровод – в Сочи бе обсъдено възраждането на газопровода “Южен поток”. “Едва що долетял в Русия”, Румен Радев “веднага хвърли козовете на масата с изявлението, че много иска да възкреси” проекта, отбелязва в. “Комсомолская правда”.

Изданието пише още, че “преди няколко години българите под натиск от ЕС погребаха този проект, крайно изгоден за всички от икономическа гледна точка, като забраниха на Русия да прокара газопровода до техния бряг”. “В България тъй си останаха да лежат тръбите, докарани, за да започне строежът, а Русия се пренасочи към другия край на Черно море и почти завърши вече “Турския поток”, посочва се в статията.

Според “Комсомолская правда” Радев е отишъл в Москва да сондира почвата за “Южен поток”, след като в България започнали да се появяват дописки със заглавия като “С отказа от газопровода подарихме на Турция 750 милиона долара годишно”.

Изданието допълва, че Путин фактически изтъкнал на срещата, че “през последните години България не полагала особени усилия да се обръща към Русия”. “Най-интересното е, че въпреки всичко Русия не хлопна вратата пред България. И отговаряйки на журналистически въпроси, Путин каза, че проектът все още е възможен”, коментира вестникът.

“Българските власти направиха сериозна грешка с отказа да строят газопроводи в рамките на проекта “Южен поток”. Сега е твърде късно той да бъде подновен”, коментира и руският политолог Николай Топорнин пред изданието “Икономиката днес”, цитирано от БТА. Шансовете за подновяване на този проект според него са “крайно малки”. “Според мен влакът вече е заминал, защото Русия строи друг газопровод”, смята Топорнин.

Според “Росийская газета” самият факт, че се е състоял разговорът между Путин и Радев, е добър сигнал за подновяване на руско-българските отношения в пълен формат”. Изданието също отбелязва, че макар местните медии да са били заинтересувани от повдигнатия от Радев газов въпрос, двамата не са се спрели на тази тема на пресконференцията си.