Големите ученици в Дупница, Кюстендил, Рила и Сапарева баня продължават да учат дистанционно

В Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Трекляно и Невестино минаха на ротация в клас

Учениците от 5-и до 12-и клас в общините Дупница, Кюстендил, Рила и Сапарева баня продължават да учат дистанционно. В останалите общини на областта големите ученици се обучават присъствено, на ротация, става ясно от информация, изнесена на сайта на РУО-Кюстендил.
Големите ученици продължават да учат от разстояние в електронна среда или в клас по заповед на министъра на образованието и науката от 30 ноември, която е в сила от 1 декември. Оставането на учениците у дома или връщането в училище е съобразено със заболеваемостта на 100 000 души население. Както и с условието учениците от 5-и до 12-и клас да притежават зелен сертификат или отрицателен резултат от щадящ тест.
Към 30 ноември в общините Дупница, Кюстендил, Рила и Сапарева баня 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 000 население.
В общините Бобов дол, Бобошево, Кочериново и Невестино 14-дневната заболеваемост е в интервала 250 – 500 на 100 000 население. В община Трекляно 14-дневната заболеваемост е под 250 на 100 000 население.
В Дупница се надяват, ако ръстът на заболелите спадне, следващата седмица горните класове да се върнат в школата. „Очакваме в петък да имаме официална информация относно заболеваемостта и официална заповед на министъра за организацията и евентуално от вторник да преминем към присъствено обучение на ротация”, каза Бистра Стойкова – директор на ОУ „Н. Рилски” в Дупница, което е и едно от най-големите учебни заведения в района.