Големият Арон Аронов: От всичките си награди най-много ценя званието Почетен гражданин на Дупница

Пиша „В. Дупница“! Щом има В.Търново, трябва да има и В.Дупница, казва носителят на орден „Кирил и Методий”

Арон Аронов е български певец и вокален педагог от еврейски произход. Роден е в Дупница на 12 юли 1937 г. За 45 г. творческа кариера Аронов е играл в 975 спектакъла в ролята на Едвин от „Царицата на чардаша“ и 134 в ролята на Фери Бачи от същата оперета. Многобройни са превъплъщенията му – Данило от „Веселата вдовица“; Граф Тасило от „Графиня Марица“; Адам от „Птицепродавецът“; Айзенщайн, Фалке и Алфред от „Прилепът“; Баринкай и Хомонай от „Цигански барон“ и др. За героя му на Су Чонг от „Страната на усмивките“ се говори десетилетия наред. През творческата си кариера записва значително количество аудио- и видеозаписи. Част от тях са издадени на дискове, но повечето се съхраняват в златния фонд на БНР и БНТ.

Обичам Дупница, защото е моят роден град, а аз оставам заклет дупничанин. С града ме свързва моето детство, моите родители, роднини и близки. В Дупница се изградих като певец и там за първи път пропях като Едвин в оперетата “Царицата на чардаша” на унгаро-еврейския гениален композитор Имре Калман! Любимите ми места са моят роден дом на улица “Вардар” 3, Развесената върба, Кършия, където тренирахме в Атлетическата школа на Александър Дренски – републиканския шампион по тласкане на гюле. Обичам Читалището, сега театър “Невена Коканова”, където бяха първите ми певчески изяви. Стадион “Бончук”, където се изявявах като отличен бегач на 100 метра гладко бягане. Шах клуба, където играех шах, още Градската градина, където се разхождахме, училището. Всичко българско и родно, любя, тача и милея!
Много се гордея, че съм дупничанин! Моя фраза е: “На сцената съм искал колкото се може да се доближа до великия Енрико Карузо, а в живота – да си остана момчето от Дупница!”

Много често пиша „В. Дупница“! Питат ме защо В. Дупница, а аз отговарям: Как защо, а защо В. Търново? Много обичам Дупница и дупничани! Аз съм почетен гражданин на Дупница и независимо че имам орден “Кирил и Методий” – първа степен, “Златна лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци и най-високото отличие от Министерството на културата, аз най-много ценя “Почетен гражданин на Дупница”!!!